Data: 7 lipca 2021
Kategoria: Poradnik
Ciekawostki o czekoladzie w DZIEŃ CZEKOLADY
Data: 7 lipca 2021
Kategoria: Poradnik



Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca i jak to mówiła Mama Forresta Gumpa: "Życie jest jak pudełko czekoladek; nigdy nie wiesz, na co trafisz..."

DZIEŃ CZEKOLADY

Raz w roku obchodzimy Dzień Kobiet, raz w roku obchodzimy Dzień Matki, czekolada natomiast doczekała się 2 dni w całym roku kalendarzowym, w których świętujemy jej obecność i szczególnie doceniamy za smak i walory zdrowotne - 12 kwietnia i 7 lipca.

Czekolady nie trzeba nikomu przedstawiać, ba, pokuszę się o stwierdzenie, że do zjedzenia czekolady nie trzeba nikogo namawiać. Czekoladę można wielbić w samotności i dzielić się nią z najbliższymi. Można ją pić, podgryzać czy się nią smarować. Wszystko dla błogiej chwili przyjemności.

SŁODKIE PRZYJEMNOŚCI

Każde pokolenie czy to Baby Boomers, czy Millenialsi czy choćby pokolenie najmłodszej Generacjii Z, miało i ma charakterystyczne dla swoich czasów przysmaki. Najstarsi pamiętają jeszcze kogel-mogel, którego najmłodsi mogą nigdy nie spróbować choćby przez wzgląd na niewegańskie pochodzenie. Pokolenie X zapewne będzie ze smakiem wspominać ciepłe lody czy gumy balonowe, a Millenialsi wskażą np. żelki.

W dawnych czasach słodycze pojawiały się w domach od święta np.: w bożonarodzeniowych paczkach czy na urodziny. Dziś dostępność jest tak ogromna, że same w sobie słodycze musiały ewaluować żeby móc w pełni zaspokoić kolejne pokolenia. Już nie wystarczy ze lody są śmietankowe czy truskawkowe, muszą mieć strzelającą posypkę żeby chcieli je jeść joutuberzy, albo ich młodzi fani.  Zmieniały się marki, zmieniały się składy i moda, ale jedno się nie zmienia przez wieki - jedynym przysmakiem, który towarzyszył wszystkim pokoleniom, od zarania dziejów po dziś dzień, jest czekolada, która nie traci na popularności mimo wchodzenia na rynek konsumencki kolejnych pokoleń z coraz to nowszymi i coraz bardziej wyszukanymi wymaganiami.

CZARNE ZŁOTO

Kakaowiec, z którego powstaje czekolada, udomowiono już w starożytnej Ameryce Łacińskiej. Początkowo z ziarna robiono napój, który uważany był przez Majów za napar Bogów. Aztekowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego. Do Europy ziarno kakaowca sprowadzono dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba, który pod koniec XV w. zamierzał dotrzeć do Indii w poszukiwaniu min.: pieprzu i wanilii. Jednak po 20 latach Amerigo Vespucci stwierdził, że podbite ziemie to nowy nieznany kontynent. Jeszcze dłużej na swoje odkrycie czekało nowo poznane ziarno kakaowca. Historia mówi, że przyczynił się do tego znany hiszpański konkwistador Hernán Cortés. Pomału kakao zyskało uznanie na dworach całej Europy. Przez kolejne lata uczono się przetwarzania surowego ziarna kakaowca, początkowo w napój, a od XIX wieku również w słodkie tabliczki. Ówczesna arystokracja spożywała czekoladę w celach zarówno zdrowotnych jak i dla podkreślenia swojej pozycji społecznej. Dziś doczekała się ona wielu różnych kolorów, konsystencji i smaków. Od tabliczki z orzechami, przez czekoladowe jajka niespodzianki, po fontanny czekolady tryskające słodkim eliksirem na pokuszenie wszystkich będących czy nie będących na dietach. Choć akurat tym, którzy chcą schudnąć kostka gorzkiej czekolady nie zaszkodzi, a wręcz może wspomóc metabolizm i na dłużej nasycić, co ułatwi walkę ze zbędnymi kilogramami.

Czekolada posiada też setki innych przydatnych organizmowi ludzkiemu składników. Jest nieocenionym przysmakiem w walce z chandrą czy wręcz depresją (przeczytaj również w naszym Poradniku – Nie dajmy się depresji) dzięki zawartości fenyloetyloalaminy powodującej wydzielanie endorfin czyli hormonów szczęścia. Jest też bogatym źródłem substancji wspomagających obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Systematyczne spożywanie czekolady, oczywiście w rozsądnych ilościach, może np. obniżać ciśnienie krwi. Czekolada jest też znana jako środek przeciwkaszlowy w infekcjach, a także przy astmie. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. A niedawno nawet dowiedziono jej skuteczność w walce z próchnicą.

SŁODKIE CZEKOLADOWE PRZYJEMNOŚCI

W tym roku, tuż po naszym piętnastoleciu istnienia, a także po okresie pandemii postanowiliśmy dołączyć do naszej oferty czekoladę samą w sobie. Jednak wiedzieliśmy, że to nie może być zwykła tabliczka. Wiedzieliśmy, że to nie może być nawet tabliczka z owocami czy bakaliami. To musiało być coś extra, coś co sprawi, że będzie się chciało sięgnąć po więcej. To skórka pomarańczowa i daktyle oblane pyszną, prawdziwą czekoladą. Zapakowaliśmy je w słoiczki i oddajemy w Wasze ręce żeby cieszyć małe i duże podniebienia.

Skórka pomarańćzowa i daktyle w czekoladzie mogą być idealnym prezentem dla ukochanej osoby, sprawią radość i dużym i małym, bo śmiało mogą je spożywać również dzieci. Można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Idealnie smakują do porannej kawy albo popołudniowej herbaty. Na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinny obiad.

 

daktyle w czekoladzie            skórka pomarańczowa  

Loading...