Sernik świąteczny
Data: 20 listopada 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 20 listopada 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Jeden z pierwszych świątecznych przepisów - smakowity sernik podany z syropem świątecznym
Składniki
- Syrop z rokitnika i hibiskusa
- 4 jajka
- 150 g masła
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
Sposób przygotowania
Produkty ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Dodajemy stopniowo ser i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy w 190 stopniach (gór-dół) przez 35 minut.
Kiedy sernik będzie upieczony pozostawiamy go na około 15 minut do wystygnięcia w piekarniku.
Ilość składników jest odpowiednia na dwie duże formy do tarty (około 30 cm).
Podajemy polane syropem świątecznym.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz zastąpić syrop z rokitnika i hibiskusa innym syropem.