Kawa świąteczna z bitą śmietaną
Ta kawa poprawia nastrój i wprowadza świąteczny klimat
Składniki
- Syrop świąteczny
- 150 ml espresso
- 250 ml mleka
- bita śmietana
- czekoladowa posypka
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy i łączymy z espresso.
Wlewamy do wysokiej szklanki, dodajemy 3 łyżeczki syropu świątecznego.
Dekorujemy bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Bita śmietana:
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Możesz dodawać smakowe dodatki, np. łyżeczkę syropu Eterno. Mieszaj do ich całkowitego połączenia ze śmietaną.
Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia (albo wyjdzie Ci masło).
Smacznego!
Wskazówki
Do kawy świetnie nadają się syropy: piernikowy, cynamonowo-karmelowy, migdałowo-czekoladowy, dyniowy!