Mazurek z kremem kokosowym

Mazurek to ciasto, które możesz przygotować na milion sposobów i każdy z nich będzie PYSZNY. Sprawdź naszą propozycję podania - z kremem kokosowym, orzechami i suszoną morelą - idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole i zniknie z niesamowitą prędkością!
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki
- 3 żółtka
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 200 g masła
- Konfitura truskawkowa o obniżonej zawartości cukru
Krem:
- Miazga z nerkowca z kokosem -1 słoik w temp. pokojowej
- 250 g mascarpone schłodzone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu
Na wierzch:
- ½ szklanki dowolnych orzechów
- ½ szklanki migdałów
- Garść suszonych moreli
Sposób przygotowania
W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło, śmietanę i żółtka. Dla łatwiejszego zagniatania dobrze jest rozdrobnić składniki nożem.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Na początku będzie kleiste, ale z czasem stanie się jednolitą formą.
Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 st C przez 20 min w opcji góra-dół.
Siekamy orzechy. Kroimy na kawałki morele.
Przygotowujemy krem:
Mascarpone wkładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i wanilię.
Ubijamy przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości.
Dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia się składników.
Na przestudzonym cieście rozsmarowujemy ulubioną konfiturę, na wierzch wykładamy krem.
Posypujemy morelami, płatkami migdałów i posiekanymi orzechami. Dekorujemy w dowolny wzór.
Smacznego!
Wskazówki
UPROSZCZONA WERSJA - Możesz wykonać ten Mazurek w najprostszej z możliwych wersji - tzn. zamiast robić krem, połóż bezpośrednio ze słoika na ciasto Krem o smaku kokosowej czekoladki - 2 słoiki. Żeby uzyskać słodszy smak dodaj na wierzch więcej suszonych owoców.
Krem o smaku kokosowej czekoladki (krem na bazie orzechów nerkowca) w temperaturze pokojowej jest rzadszy i łatwo się rozprowadza. Po wstawieniu do lodówki stężeje i zrobi się gładką masą (zachowuje się podobnie jak czekolada).
Dla przełamania słodyczy proponujemy wysmarować spód konfitura malinowo - pigwowa o obniżonej zawartości cukru.
Możecie również użyć innych smaków naszych past orzechowych i łączyć je dowolnie.


