Mazurek z kremem kokosowym
Data: 26 marca 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Mazurek to ciasto, które możesz przygotować na milion sposobów i każdy z nich będzie PYSZNY. Sprawdź naszą propozycję podania - z kremem kokosowym, orzechami i suszoną morelą - idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole i zniknie z niesamowitą prędkością!

Składniki

Ciasto

Krem:

  • Miazga z nerkowca z kokosem -1 słoik w temp. pokojowej
  • 250 g mascarpone schłodzone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu

Na wierzch:

  • ½ szklanki dowolnych orzechów
  • ½ szklanki migdałów
  • Garść suszonych moreli

Sposób przygotowania

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło, śmietanę i żółtka. Dla łatwiejszego zagniatania dobrze jest rozdrobnić składniki nożem. 

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Na początku będzie kleiste, ale z czasem stanie się jednolitą formą.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 st C przez 20 min w opcji góra-dół.

Siekamy orzechy. Kroimy na kawałki morele.

Przygotowujemy krem:

Mascarpone wkładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i wanilię.

Ubijamy przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości.

Dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia się składników.

Na przestudzonym cieście rozsmarowujemy ulubioną konfiturę, na wierzch wykładamy krem.

Posypujemy morelami, płatkami migdałów i posiekanymi orzechami. Dekorujemy w dowolny wzór.

Smacznego!

Wskazówki

UPROSZCZONA WERSJA - Możesz wykonać ten Mazurek w najprostszej z możliwych wersji - tzn. zamiast robić krem, połóż bezpośrednio ze słoika na ciasto Krem o smaku kokosowej czekoladki - 2 słoiki. Żeby uzyskać słodszy smak dodaj na wierzch więcej suszonych owoców.

Krem o smaku kokosowej czekoladki (krem na bazie orzechów nerkowca) w temperaturze pokojowej jest rzadszy i łatwo się rozprowadza. Po wstawieniu do lodówki stężeje i zrobi się gładką masą (zachowuje się podobnie jak czekolada).

Dla przełamania słodyczy proponujemy wysmarować spód konfitura malinowo - pigwowa o obniżonej zawartości cukru. 

Możecie również użyć innych smaków naszych past orzechowych i łączyć je dowolnie.

Mazurek z kremem kokosowym
Mazurek z kremem kokosowym
Mazurek z kremem kokosowym
Loading...