Chłodnik
Data: 23 kwietnia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Aksamitny i pełen smaku chłodnik z dodatkiem chrzanu i awokado

Składniki

  • Pęczek botwinki
  • Pęczek rzodkiewki
  • ½ awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy i całość bardzo drobno siekamy.

W garnku rozpuszczamy masło i przez kilka minut podsmażamy botwinkę cały czas mieszając.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy chrzan i 1 ząbek przeciśniętego czosnku. Gotujemy około 20 minut.

Kiedy zupa ostygnie powoli dodajemy jogurt i maślankę cały czas mieszając. Ponownie przyprawiamy do smaku.

Chłodnik podajemy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, awokado oraz posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

Chłodnik możesz przygotować klasycznie bez chrzanu. 

  

Loading...