Chłodnik
Data: 23 kwietnia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 23 kwietnia 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Aksamitny i pełen smaku chłodnik z dodatkiem chrzanu i awokado
Składniki
- Pęczek botwinki
- Pęczek rzodkiewki
- ½ awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki maślanki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- Sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie myjemy i całość bardzo drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło i przez kilka minut podsmażamy botwinkę cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy chrzan i 1 ząbek przeciśniętego czosnku. Gotujemy około 20 minut.
Kiedy zupa ostygnie powoli dodajemy jogurt i maślankę cały czas mieszając. Ponownie przyprawiamy do smaku.
Chłodnik podajemy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, awokado oraz posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki
Chłodnik możesz przygotować klasycznie bez chrzanu.