Szparagi w cieście francuskim
Data: 1 maja 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje

Data: 1 maja 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Korzystaj z sezonu na szparagi i zrób je według naszego przepisu
Składniki
- Pęczek szparagów
- ¼ opakowania ciasta francuskiego
- Chrzan tarty domowy
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sok z ½ cytryny
- sól. pieprz
Sposób przygotowania
Do 2 łyżek chrzanu tartego z imbirem dodajemy 3 łyżki śmietany i sok z ½ cytryny. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut pilnując aby główki szparagów pozostały nad wodą.
Ciasto francuskie kroimy w paski około 2 cm szerokości. Obwijamy szparagi ciastem francuskim i pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach.
Podajemy z sosem chrzanowym.
Smacznego!
Wskazówki
Polecamy wypróbować też wersję z chrzanem tarty z imbirem.


