Tarta z gruszką
Data: 7 maja 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 7 maja 2024
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Przepyszna tarta z gruszką, która posmakuje i smakoszom wytrawnych dań i tych słodkich!
Składniki
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 4 gruszki
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30 %
- garść ulubionych orzechów (np. migdały)
- ser kozi
- miód rzepakowy
- 1 łyżka oliwy do smarowania formy
Sposób przygotowania
- Formę na tatrę dokładnie smarujemy oliwą.
- Wykładamy ciasto francuskie delikatnie dociskając do brzegów.
- Spód gęsto nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopniach piekarniku.
- Jajka i śmietanę miksujemy.
- Wylewamy na lekko podpieczony spód tary.
- Dodajemy pokrojone na części gruszki i pokruszony ser.
- Pieczemy kolejne 20 minut.
- Posypujemy prażonymi orzechami.
- Ostudzoną tatrę skrapiamy obficie miodem rzepakowym.
Smacznego!
Wskazówki
Tartę można podać z innymi rodzajami miodu, np. polej miodem wielokwiatowym.