Tarta z gruszką
Data: 7 maja 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przepyszna tarta z gruszką, która posmakuje i smakoszom wytrawnych dań i tych słodkich!

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30  %
  • garść ulubionych orzechów (np. migdały)
  • ser kozi
  • miód rzepakowy
  • 1 łyżka oliwy do smarowania formy

Sposób przygotowania
  • Formę na tatrę dokładnie smarujemy oliwą.
  • Wykładamy ciasto francuskie delikatnie dociskając do brzegów.
  • Spód gęsto nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym do 200 stopniach piekarniku.
  • Jajka i  śmietanę miksujemy.
  • Wylewamy na lekko podpieczony spód tary.
  • Dodajemy pokrojone na części gruszki i pokruszony ser.
  • Pieczemy  kolejne 20 minut.
  • Posypujemy prażonymi orzechami.
  • Ostudzoną tatrę skrapiamy obficie miodem rzepakowym.

Smacznego!

Wskazówki

Tartę można podać z innymi rodzajami miodu, np. polej miodem wielokwiatowym.

Tarta z gruszką
Tarta z gruszką
Tarta z gruszką
Loading...