Burger w tortilli
Data: 9 maja 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Przyrządź przepysznego burgera w tortilli z plackiem ziemniaczanym.

Składniki

  • 2 duże  placki tortilli
  • 5 liści sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • ogórek kiszony
  • 2 plastry żółtego sera
Na burgera:
  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól. pieprz
  • oliwa do smażenia
Na placki ziemniaczane:
  • 4 średnie ziemniaki
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Na sos:

Sposób przygotowania
Burgery:

Mięso, jajko, przyprawy i bułkę tartą mieszamy dokładnie rękami.

Im dłużej mieszamy tym burgery będą lepsze (około 5 minut).

Formujemy dwa burgery i smażymy na rozgrzanym tłuszczu 3-5 minut z każdej strony.


Placki ziemniaczane:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Obieramy cebule i czosnek i również ścieramy.

Dodajemy jajko, mąkę pszenną i przyprawy. Całość mieszamy.

Wykładamy na rozgrzany tłuszcz cienkie placki i smażymy 3-4 minuty z każdej strony.


Sos:

Mieszamy salsę paprykową i majonez.


 
Składanie tortilli:

Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze części (pomidora i ogórka kroimy w plasterki).

Tortille nacinamy do połowy promienia. 

Smarujemy sosem.

Na każdej z 4 części układamy warzywa, placek ziemniaczany, burgera i ser.

Składamy w trójkątną „sakiewkę”.

Przed podaniem dodajemy pozostały sos. 

Smacznego!

Wskazówki

Burgery można też podać z Ognistą Salsą Paprykową.

Burger w tortilli
Burger w tortilli
Burger w tortilli
Loading...