Burger w tortilli
Przyrządź przepysznego burgera w tortilli z plackiem ziemniaczanym.
Składniki
- 2 duże placki tortilli
- 5 liści sałaty rzymskiej
- 1 pomidor
- ogórek kiszony
- 2 plastry żółtego sera
Na burgera:
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól. pieprz
- oliwa do smażenia
Na placki ziemniaczane:
- 4 średnie ziemniaki
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Na sos:
- 2 łyżki Salsy paprykowej
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
Burgery:
Mięso, jajko, przyprawy i bułkę tartą mieszamy dokładnie rękami.
Im dłużej mieszamy tym burgery będą lepsze (około 5 minut).
Formujemy dwa burgery i smażymy na rozgrzanym tłuszczu 3-5 minut z każdej strony.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
Obieramy cebule i czosnek i również ścieramy.
Dodajemy jajko, mąkę pszenną i przyprawy. Całość mieszamy.
Wykładamy na rozgrzany tłuszcz cienkie placki i smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
Sos:
Mieszamy salsę paprykową i majonez.
Składanie tortilli:
Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze części (pomidora i ogórka kroimy w plasterki).
Tortille nacinamy do połowy promienia.
Smarujemy sosem.
Na każdej z 4 części układamy warzywa, placek ziemniaczany, burgera i ser.
Składamy w trójkątną „sakiewkę”.
Przed podaniem dodajemy pozostały sos.
Smacznego!
Wskazówki
Burgery można też podać z Ognistą Salsą Paprykową.