Drożdżówki z morelami i miodem
Data: 16 lipca 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne, słodkie bułki z morelami i polane miodem rzepakowym - coś w sam raz na letni deser

Składniki

  • Miód rzepakowy 50 ml
  • 5 moreli 
  • 2 szklanki mąki pszennej (u nas orkiszowa)
  • 20 g drożdży
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g masła

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Morele obieramy, drylujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy miodem rzepakowym. Dusimy na bardzo małym ogniu około 10-15 minut.

Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżeczką cukru - oprószamy delikatnie małą ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiamy przez co najmniej 15 minut.

Odstawiamy  do wyrośnięcia na 1 godzinę przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć porcji.

Formujemy kulki i robimy delikatne wgniecenie. Wykładamy sporą łyżeczkę przygotowanych wcześniej moreli.

Gotowe bułeczki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na minimum 15 minut minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Lukier:

Sok z cytryny podgrzewamy i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita.

Wystudzone bułeczki polewamy obficie lukrem.

Wskazówki:

Możesz użyć swoich ulubionych owoców, a miód zamienić na inny - miody.

Drożdżówki z morelami i miodem
Drożdżówki z morelami i miodem
Drożdżówki z morelami i miodem
Loading...