Drożdżówki z morelami i miodem
Pyszne, słodkie bułki z morelami i polane miodem rzepakowym - coś w sam raz na letni deser
Składniki
- Miód rzepakowy 50 ml
- 5 moreli
- 2 szklanki mąki pszennej (u nas orkiszowa)
- 20 g drożdży
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 60 g masła
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Morele obieramy, drylujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy miodem rzepakowym. Dusimy na bardzo małym ogniu około 10-15 minut.
Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżeczką cukru - oprószamy delikatnie małą ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy przez co najmniej 15 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć porcji.
Formujemy kulki i robimy delikatne wgniecenie. Wykładamy sporą łyżeczkę przygotowanych wcześniej moreli.
Gotowe bułeczki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na minimum 15 minut minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Lukier:
Sok z cytryny podgrzewamy i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita.
Wystudzone bułeczki polewamy obficie lukrem.
Wskazówki:
Możesz użyć swoich ulubionych owoców, a miód zamienić na inny - miody.