Złote Mleko - Przepis na zadbanie o odporność
Znasz właściwości ajurwedyjskiego napoju na przeziębienie zwanym ZŁOTE MLEKO? Poznaj Złote mleko - przepis na domową mieszankę!
Złote mleko - dlaczego cieszy się takim zainteresowaniem?
Złote mleko to napój wywodzący się z kultury indyjskiej, zwany jest również pod nazwami: "turmeric milk" lub "golden milk”. Robi się go na bazie mleka z przyprawami, głównie z kurkumą i pije na gorąco. Dzięki kurkumie napój ma złoty kolor i właśnie stąd pochodzi jego nazwa.
Złote mleko ma niesamowite właściwości, głównie dzięki kurkumie, która działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Potwierdzają to liczne współczesne badania naukowe. Dodaje się również inne przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, czarny pieprz, które potęgują działanie Złotego Mleka. Czarny pieprz zawiera piperynę, która zwiększa nawet ponad 20 razy biodostępność kurkuminy – aktywnego składnika kurkumy.
Zgodnie z tradycją ajurwedyjską, złote mleko jest stosowane dla poprawy ogólnego stanu zdrowia i jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości. Dlatego, wśród ludzi interesujących się naturalną medycyną, zdobył sławę na całym świecie.
Przepis na przyrządzenie Złotego mleka znajdziesz w Kuchennych Inspiracjach.
Możesz też sporządzić gotową mieszankę na zapas, zwielokrotniając ilości przypraw. Potem wystarczy tylko dodać 1 łyżeczkę gotowej przyprawy na kubek gorącego mleka, odrobinę miodu do smaku i w parę chwil mieć gotowe Złote Mleko! Najbardziej polecamy dodanie miodu lipowego.
Można wzbogacić podstawową wersję mieszanki przypraw, do „Złotego Mleka” i dodać przyprawy korzenne: gałkę muszkatołową, kardamon i goździki. Dodatkowo napój można wykonać także przyprawiając go skórką pomarańczową, dodając np. kakao oraz wanilię.
W sklepach znajdziesz gotowe mieszanki do sporządzania Złotego Mleka, ale wykonanie nawet bogatszej wersji jest banalnie proste, więc po co przepłacać?
Przepis na 1 słoiczek mieszanki do sporządzania złotego mleka z kurkumą i przyprawami korzennymi:
Składniki:
- 4 łyżki kurkumy w proszku
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wsyp do suchego słoiczka, zakręć i wymieszaj.
2. Gotową mieszankę, w bardzo szczelnym słoiczku, można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Dodawaj po 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gotującego mleka, przelej do kubka, dodaj miód do smaku.
Właściwości mieszanki przypraw do Złotego Napoju:
Ze względu na kurkumę, która zawiera kurkuminoidy, działając przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, neuroprotekcyjnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Jest stosowana w leczeniu chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych oraz w wielu chorobach przebiegających ze stanem zapalnym takich jak m.in. reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma może łagodzić niestrawność i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Działanie kurkumy jest również korzystne dla diabetyków, gdyż sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i chroni przed powikłaniami cukrzycy. Kurkuma stosowana jest także na sezonowe infekcje, działając, łagodząc objawy takie jak zapalenie zatok, kaszel i katar.
W połączeniu z innymi przyprawami można wymienić można następujące właściwości złotego napoju:
- właściwości przeciwbakteryjne
- działanie przeciwwirusowe
- działanie przeciwzapalne
- właściwości antyoksydacyjne
- poprawia trawienie
- wzmacnianie odporności
- działanie antystresowe
Możliwe przeciwskazania:
Uwaga, nie można stosować tego napoju bez umiaru. Ze względu na dużą ilość aromatycznych przypraw może podrażniać błonę śluzową żołądka. Trzeba też mieć na uwadze leki jakie się przyjmuje, czy nie wchodzą w reakcję z przyprawami zawartymi w napoju. Oczywiście alergicy powinni szczególnie mieć na uwadze używanie przypraw. Jak ze wszystkimi produktami, trzeba używać rozważnie, mieć na uwadze aktualny własny stan zdrowia.