Co jest dobre na ból gardła? Poradnik
Zastanawiasz się, co jest dobre na ból gardła? Sprawdź nasz poradnik, z którego dowiesz się, jakie naturalne produkty warto mieć w domowej apteczce, aby szybko ukoić bolące gardło. Podpowiadamy, jak najlepiej je stosować i kiedy ból gardła powinien niepokoić.
Zastanawiasz się, co jest dobre na ból gardła? Sprawdź nasz poradnik, z którego dowiesz się, jakie naturalne produkty warto mieć w domowej apteczce, aby szybko ukoić bolące gardło. Podpowiadamy, jak najlepiej je stosować i kiedy ból gardła powinien niepokoić.
Spis treści:
- Kiedy ból gardła powinien niepokoić?
- Co jest dobrego na ból gardła?
- Jak szybko złagodzić ból gardła?
- Co pić na ból gardła?
Ból gardła najczęściej pojawia się jesienią i zimą, ale niekiedy występuje także w lecie. Wywołuje go wiele różnych czynników, z których najpopularniejsze to infekcje wirusowe, bakteryjne oraz podrażniania. Dlatego warto wiedzieć, co jest dobre na ból gardła, aby w porę zastosować najskuteczniejsze sposoby jego zwalczania.
Kiedy ból gardła powinien niepokoić?
Zacznijmy jednak od najważniejszej kwestii, czyli zdrowia. Chociaż ból gardła zwykle ustępuje samoistnie lub po zastosowaniu domowych sposobów, które opisujemy w tym poradniku, to jednak w niektórych sytuacjach powinien nas zaniepokoić. Do lekarza trzeba się udać, jeśli:
- ból gardła utrzymuje się dłużej niż tydzień, szczególnie wtedy, gdy w tym czasie próbujemy go leczyć domowymi miksturami,
- pojawia się gorączka powyżej 38℃, ponieważ może to wskazywać na infekcję bakteryjną (np. angina), która często wymaga antybiotykoterapii,
- pojawił się obrzęk migdałków i ropne naloty. Utrudniają one przełykanie i mogą być objawami anginy,
- bólowi gardła towarzyszy wysypka lub ból stawów, ponieważ mogą one być symptomami poważniejszych infekcji.
Ból gardła powinien niepokoić także wtedy, gdy często powraca. Wskazaniem do konsultacji z lekarzem jest także towarzysząca bólowi gardła chrypka, jeśli utrzymuje się dłużej, niż dwa tygodnie.
Co jest dobrego na ból gardła?
Widzimy zatem, że wizyta u lekarza potrzebna jest zwykle w przypadku przewlekłego bólu gardła. W początkowym okresie warto natomiast zastosować sprawdzone domowe sposoby, które często przynoszą ukojenie. Jeśli zastanawiasz się, co jest dobrego na ból gardła, pamiętaj o naturalnych produktach, które łagodzą podrażnienia i wspomagają odporność. Chodzi przede wszystkim o prawdziwe miody, które tradycyjnie stosowane są przy przeziębieniach i infekcjach.
Szczególnie polecany na ból gardła jest miód lipowy, ponieważ posiada silne właściwości bakteriobójcze i odkażające. Dodatkowo łagodzi kaszel i podrażnioną śluzówkę gardła. Działa także napotnie i wspiera organizm w walce z gorączką.
Dla skuteczności terapii miodem ważny jest jednak sposób jego podawania. Przede wszystkim zapomnij o gorącej herbacie z miodem, ponieważ w temperaturze powyżej 43℃ traci on większość prozdrowotnych właściwości. Nie dodawaj więc miodu do gorących napojów.
W praktyce najskuteczniejsze (i najsmaczniejsze) okazuje się spożywanie miodu łyżeczką. Najpierw jednak nałóż sobie większą porcję ze słoika np. na talerzyk. Chodzi o to, aby nie moczyć w słoiku z miodem łyżki, która wcześniej znalazła się w naszych ustach, ponieważ może skutkować to zarażeniem innych domowników.
Doskonale na ból gardła działa także mleko z miodem i masłem, które przyrządzisz bardzo łatwo. Do letniego mleka dodaj łyżeczkę masła oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Natomiast smak mikstur tego rodzaju skutecznie poprawiają naturalne syropy.
Jak szybko złagodzić ból gardła?
Często pytacie nas, jak szybko złagodzić ból gardła. Nieocenioną pomoc dają wszelkiego rodzaju płukanki na czele z płukaniem gardła wodą z solą. Nie każdy jednak może i chce stosować tego typu sposoby, ponieważ dla niektórych są wyjątkowo nieprzyjemne w smaku. W takiej sytuacji znacznie lepiej (i ponownie: smaczniej) jest sięgnąć po płukanki z naturalnych syropów.
Na przykład syrop imbirowy można wykorzystać do przygotowania płukanki o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Po prostu rozpuść 1 - 2 łyżki tego syropu w szklance letniej, ale nie gorącej wody i tą miksturą płucz gardło przez ok. 30 sekund 2 lub 3 razy dziennie. Po wypłukaniu, wypluj płyn.
Pamiętaj, że imbir ma również właściwości wzmacniające i świetnie buduje odporność organizmu. Z tego powodu syrop imbirowy podobnie, jak syrop malinowy z miodem warto na stałe włączyć do naszej diety w okresie jesiennym i zimowym. Możesz dodawać go do przestudzonej herbaty i kawy, a także wody mineralnej oraz innych napojów.
Co pić na ból gardła?
Jeśli zastanawiasz się, co pić na gól gardła, sięgnij po herbaty owocowe, najlepiej z dodatkiem naturalnych soków. Wybieraj te pozbawione dodatku cukru jak na przykład sok z pigwowca. Czy wiesz, że do przyrządzenia jednego litra tego soku użyto aż dwa kilogramy owoców? Nic więc dziwnego, że nie tylko chroni on przed infekcjami, ale też wspomaga organizm w zwalczaniu bólu gardła i innych dolegliwości. Sok z pigwowca wskazany jest na przykład przy leczeniu suchego kaszlu oraz problemach z układem gastrycznym.
Na ból gardła, ale także dla wzmocnienia odporności, warto pić także pyszne smoothie. Wytwarza się je poprzez zmiksowanie bogatych w witaminy, świeżych owoców i warzyw. Dlatego stanowią zdrową i pyszną przekąskę, która dostarcza nam składników odżywczych niezbędnych nie tylko do budowania odporności, ale także regulacji metabolizmu.