Data: 21 listopada 2024
Kategoria: Poradnik
Syrop do herbaty — jak wybrać najlepszy
Data: 21 listopada 2024
Kategoria: Poradnik

Aby wybrać najlepszy syrop do herbaty, szukaj produktów o najprostszym składzie, zawierających wyłącznie naturalne składniki. Unikaj syropów otrzymanych z soków zagęszczanych, z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, aromatów i konserwantów. W tym poradniku wyjaśniamy, jakie syropy są najlepsze i odpowiadamy na najpopularniejsze pytania związane z tym tematem.

Spis treści:

  • Czy można dodawać syrop do herbaty?
  • Jaki syrop jest najlepszy do herbaty?
  • Jakie syropy są najzdrowsze?
  • Naturalne syropy do herbaty
  • Jak zrobić syrop do herbaty?


Najlepszy syrop do herbaty nie tylko wzbogaca jej smak, ale również dodaje właściwości zdrowotnych. Niestety w sklepach znajdziesz wiele różnych produktów o takiej nazwie, ale nie wszystkie korzystnie wpływają na ludzki organizm. Dlatego już teraz sprawdź, jak wybrać najlepsze syropy do herbaty. 

    Czy można dodawać syrop do herbaty?

    Oczywiście, różnego rodzaju syropy to popularne dodatki nie tylko do zimnych napojów, ale także do herbaty. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym warto sięgnąć np. po syropy z malin, które dodaje się, aby: 

    • herbata była smaczniejsza, ponieważ np. syrop malinowy z miodem wprowadza naturalna słodycz i głębokie aromaty, które świetnie komponują się z różnymi gatunkami herbat, 

    • zwiększyć prozdrowotne właściwości napoju np. przy pomocy syropu malinowego z imbirem o wysokiej zawartości witaminy C oraz właściwościach rozgrzewających.

    W naszej ofercie znajdziesz wiele naturalnych syropów, które różnią się nie tylko smakiem, ale także korzystnym wpływem na ludzki organizm. Ich wspólną cechą są prosty skład, zastosowanie wysokiej jakości owoców i brak konserwantów. 

    Syrop malinowy z imbirem

    Jaki syrop jest najlepszy do herbaty?

    Najlepszy syrop do herbaty to takim, który najbardziej Ci smakuje. Jednak oprócz klasycznych dodatków warto sięgnąć po mniej oczywiste kompozycje, aby poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Doskonałym przykładem jest syrop z rokitnika i hibiskusa, którego delikatna kwaskowatość w herbacie z powodzeniem konkuruje z tradycyjną cytryną.  

    Wiele osób nie wyobraża sobie zimy bez syropu z pigwy, częściowo również dlatego, że bardzo często był on robiony przez nasze babcie i matki. Dlatego tak dużą popularnością cieszy się właśnie syrop pigwowy do herbaty od Eterno. Zawiera bowiem wyłącznie naturalne składniki: sok z pigwy 51%, cukier, sok z pigwowca, woda. Wytwarzamy go w tradycyjny sposób bez dodatku konserwantów.

    Jakie syropy są najzdrowsze?

    Najzdrowsze syropy do herbaty i nie tylko to te wykonane wyłącznie z naturalnych składników wysokiej jakości, czyli zdrowych, dojrzałych owców lub owocowych soków bez dodatku cukru i aromatów. Dlaczego warto wybierać produkty bez polepszaczy i konserwantów? 

    Ponieważ syropy naturalne, takie jak syrop z czarnego bzu Eterno, uzyskane z wysokiej jakości owoców, zawierają witaminy i przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na ludzki organizm. Nasz syrop imbirowy nie tylko doskonale smakuje, ale dzięki naturalnemu pochodzeniu ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą

    Syropy niskiej jakości, których głównymi składnikami są sztuczne substancje, a naturalne pojawiają się ilościach szczątkowych tylko po to, aby można było wymienić je w nazwie produktu, często nie dostarczają niczego poza wodą i cukrem. Co więcej, ich chemiczne dodatki mogą obciążać organizm, a długotrwałe przyjmowanie niektórych może być nawet szkodliwe. 

    Naturalne syropy do herbaty

    Naturalne syropy do herbaty posiadają w bardzo wszechstronne zastosowania. Wzbogacają smak również zimnych napojów, w tym drinków i piwa, a nawet kawy (np. syrop dyniowy American Pumpkin). Możesz dodać je do marynat, ulubionych potraw i deserów. 

    W ofercie Eterno znajdziesz również wyjątkowe syropy, których niepowtarzalny smak przywodzi na myśl najpiękniejsze chwile. Takich wrażeń dostarcza nasz syrop pomarańczowy z imbirem, którego aromat nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zapewne z tego powodu tak często kupujecie go na prezent dla najbliższych.

    Syrop pomarańczowy z imbirem

    Jak zrobić syrop do herbaty?

    Aby własnoręcznie zrobić syrop do herbaty, który będzie zdrowy i pyszny, a przy tym trwały, skorzystaj z poniższych rad. Przede wszystkim stosuj tylko świeże, zdrowe i dojrzałe owoce. Biały cukier zastąp trzcinowym. Jeszcze lepszą alternatywą są prawdziwe miody. Dla urozmaicenia smaku warto sięgnąć po ulubione dodatki (np. cynamon, goździki czy skórkę z pomarańczy albo cytryny). 

    Pamiętaj, że obróbka termiczna powoduje rozpad większości witamin i minerałów, zawartych w naturalnych sokach. Dlatego ogranicz podgrzewanie do absolutnego minimum. Zamiast pasteryzacji możesz zastosować duże stężenie cukru, co równie skutecznie przedłuży trwałość Twojego syropu. 

    Stosuj odpowiednie proporcje składników, ale przepisy traktuj jako punkt wyjścia. W ten sposób opracujesz własne, niepowtarzalne receptury. Typowo na 1 kg świeżych owoców używa się ok. 500 - 700 g cukru i 500 ml wody, aby przygotowany syrop był aromatyczny i zdrowy. 

    Najwięcej przepisów na syrop zaleca gotowanie owoców w osłodzonej wodzie, dzięki czemu zyskuje ona intensywny smak. Można jednak przygotować syrop na zimno, poprzez zalanie owców wodą z cukrem. To maceracja, która wymaga czasu (nieraz nawet kilku tygodni w przypadku twardych owoców) do rozpuszczenia cukru lub miodu, ale nie niszczy witamin i antyoksydantów. W efekcie otrzymujesz syrop o lepszych właściwościach zdrowotnych. 

    Jeśli chcesz uniknąć zbyt wysokiej zawartości cukru, otrzymany syrop musisz spasteryzować, by umożliwić jego dłuższe przechowywanie. W tym celu wygrzewaj szczelnie zamknięte butelki z syropem w wodnej kąpieli o temperaturze 70-80°C przez 10 - 15 minut (opakowania do 250 ml pojemności) lub 25 - 30 minut (butelki powyżej 500 ml objętości). 

    Loading...