Tacos z kurczakiem
Meksykański przysmak z dwoma salsami do wyboru, musisz spróbować
Składniki
Domowe tortille:
- 240g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wrzątku (ok. 120ml)
Kurczak:
- 400g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z rokitnika
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka syropu z rokitnika
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- odrobina soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Salsa mango:
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/3 papryczki chili
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka syropu z rokitnika
- garść świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
- sól i pieprz
Salsa pomidorowa:
- 1 duży pomidor
- 2 suszone pomidory
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/3 papryczki chili
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka syropu z rokitnika
- garść świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Domowe tortille:
Mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę i wlewamy wrzątek.
Mieszamy całość - najpierw łyżą, gdy przestygnie zagniatamy ciasto ręką aż będzie elastyczne.
Szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i każdą rozwałkowujemy na nieduży placek.
Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy na nią placek i podpiekamy z obu stron do pojawienia się charakterystycznych bąbli i plamek.
Kurczak:
Mięso kroimy w mniejszą kostkę i marynujemy.
Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie smażymy na lekko natłuszczonej patelni.
W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki na sos.
Salsy:
Składniki do obu sals kroimy, przekładamy do misek, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Składanie tacos:
Lekko podgrzane tortille smarujemy sosem, wkładamy usmażonego kurczaka i wybraną przez siebie salsę.
Wskazówki:
Do tacos możesz użyć gotowych tortilli - pamiętaj tylko, żeby były małe, najlepiej ok 12cm.
Aby tacos były zagięte można je przed wypełnieniem włożyć na chwilę do piekarnika przekładając przez kratki.
Smacznego!