Wyszukaj na stronie:

Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym

05 Października 2022
Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym
180 minut + marynowanie
średnie
Obiad
4 osoby

Kuchnia Mazowsza – jest bardzo różnorodna, w samym centrum Polski mieszają się tradycje z całej Rzeczpospolitej i mocno wyczuwa się smaki z zagranicy. Żaden region w Polsce nie jest tak zróżnicowany pod względem tradycyjnych potraw. Kuchnię mazowiecką nazywamy staropolską, ale  zawiera dużo akcentów kuchni francuskiej, niemieckiej czy rosyjskiej. Takim przykładem jest zapożyczony z tradycyjnej kuchni francuskiej confit z kaczki.

Konfitowanie jest sposobem konserwowania mięsa polegającym na marynowaniu w soli a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Tradycyjna potrawa francuska, która zawojowała warszawską kuchnię, ponieważ jest najlepszym sposobem na przyrządzenie udka kaczki. Mięso jest idealnie miękkie, może długo przechowywane zanurzone w wytopionym tłuszczu.

Mięso możecie przechowywać bardzo długo zatopione w tłuszczu. Przed podaniem trzeba wyjąć udka i podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Tłuszcz przelejcie przez sitko i zachowajcie do wykorzystania do dalszego przechowywania mięsa. Udka muszą być całkowicie zanurzone w tłuszczu, wtedy bardzo długo zachowają świeżość. Tradycyjnie confit z kaczki powinno po ugotowaniu najpierw "leżakować" minimum kilka dni w tłuszczu w lodówce, ale kto by tyle wytrzymał - udka są smaczne i gotowe do spożycia także od razu po przyrządzeniu.

Składniki

Udko z kaczki 4 szt

Gęsi smalec 1kg

Liść laurowy 3 szt

Ziele angielskie 5 szt

Tymianek kilka gałązek

Rozmaryn kilka gałązek

Cebula 1 szt

Czosnek 1 mała główka

Sos śliwkowy:

Mazowieckie powidła śliwkowe

Bulion warzywny 100ml

Masło 50g

Buraczki:

Buraki 2szt

Cukier do smaku

Ocet z białego wina 1 łyżka

Masło 50g

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kaczka:

Udka z kaczki oczyścić odciąć nadmiar skóry.

Z każdej strony natrzeć solą. Włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i zostawić na 24 godziny w lodówce.

Wyjąć zamarynowane w soli udka, dobrze przetrzeć z soli.

Ułożyć udka w garnku, zalać je smalcem, tak, żeby smalec całkowicie zakrył kaczkę. Dodać przyprawy i zioła.

Czosnek i cebulę przekroić na pół i dodać do garnka.

Gotować udka na małym ogniu od  1,5h nawet do 2,5h - do miękkości mięsa.

Sos śliwkowy:

Bulion wlewamy do rondla, dodajemy powidła i redukujemy.

Następnie całość blendujemy i jeszcze podgrzewamy.

Na koniec dodajemy zimne masło mieszamy.

Buraczki:

Buraczki gotujemy do miękkości i przesmażamy na maśle.

Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Wskazówki

Podawaj z grillowanymi ziemniaczkami, sałatkąlub grillowanymi warzywami

Pamiętaj o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa i odpowiednim zabezpieczeniu tłuszczu, żeby przechować dłużej mięso.

Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym
Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym
Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym

Produkty, które mogą się przydać

Mazowieckie powidła śliwkowe
Konfitury
Mazowieckie powidła śliwkowe
13.00 PLN

Najnowsze przepisy

Menu Świąteczne - Ciastka ślimaki z powidłami
Menu Świąteczne - Ciastka ślimaki z powidłami
05 Października , 2022
Mini tarty z budyniem i malinami
Mini tarty z budyniem i malinami
05 Października , 2022
Pieczona jaglanka z wiśniami
Pieczona jaglanka z wiśniami
05 Października , 2022

Najnowsze aktualności

Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej
Artykuł pt.: "Zakręcony biznes"
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies