Data: 5 października 2022
Konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym
Data: 5 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - konfitowane uda kaczki z buraczkami i sosem śliwkowym

180 minut + marynowanie
średnie
Obiad
4 osoby

Kuchnia Mazowsza – jest bardzo różnorodna, w samym centrum Polski mieszają się tradycje z całej Rzeczpospolitej i mocno wyczuwa się smaki z zagranicy. Żaden region w Polsce nie jest tak zróżnicowany pod względem tradycyjnych potraw. Kuchnię mazowiecką nazywamy staropolską, ale  zawiera dużo akcentów kuchni francuskiej, niemieckiej czy rosyjskiej. Takim przykładem jest zapożyczony z tradycyjnej kuchni francuskiej confit z kaczki.

Konfitowanie jest sposobem konserwowania mięsa polegającym na marynowaniu w soli a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Tradycyjna potrawa francuska, która zawojowała warszawską kuchnię, ponieważ jest najlepszym sposobem na przyrządzenie udka kaczki. Mięso jest idealnie miękkie, może długo przechowywane zanurzone w wytopionym tłuszczu.

Mięso możecie przechowywać bardzo długo zatopione w tłuszczu. Przed podaniem trzeba wyjąć udka i podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Tłuszcz przelejcie przez sitko i zachowajcie do wykorzystania do dalszego przechowywania mięsa. Udka muszą być całkowicie zanurzone w tłuszczu, wtedy bardzo długo zachowają świeżość. Tradycyjnie confit z kaczki powinno po ugotowaniu najpierw "leżakować" minimum kilka dni w tłuszczu w lodówce, ale kto by tyle wytrzymał - udka są smaczne i gotowe do spożycia także od razu po przyrządzeniu.

Składniki

Udko z kaczki 4 szt

Gęsi smalec 1kg

Liść laurowy 3 szt

Ziele angielskie 5 szt

Tymianek kilka gałązek

Rozmaryn kilka gałązek

Cebula 1 szt

Czosnek 1 mała główka

Sos śliwkowy:

Mazowieckie powidła śliwkowe

Bulion warzywny 100ml

Masło 50g

Buraczki:

Buraki 2szt

Cukier do smaku

Ocet z białego wina 1 łyżka

Masło 50g

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kaczka:

Udka z kaczki oczyścić odciąć nadmiar skóry.

Z każdej strony natrzeć solą. Włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i zostawić na 24 godziny w lodówce.

Wyjąć zamarynowane w soli udka, dobrze przetrzeć z soli.

Ułożyć udka w garnku, zalać je smalcem, tak, żeby smalec całkowicie zakrył kaczkę. Dodać przyprawy i zioła.

Czosnek i cebulę przekroić na pół i dodać do garnka.

Gotować udka na małym ogniu od  1,5h nawet do 2,5h - do miękkości mięsa.

Sos śliwkowy:

Bulion wlewamy do rondla, dodajemy powidła i redukujemy.

Następnie całość blendujemy i jeszcze podgrzewamy.

Na koniec dodajemy zimne masło mieszamy.

Buraczki:

Buraczki gotujemy do miękkości i przesmażamy na maśle.

Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Wskazówki

Podawaj z grillowanymi ziemniaczkami, sałatką lub grillowanymi warzywami

Pamiętaj o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa i odpowiednim zabezpieczeniu tłuszczu, żeby przechować dłużej mięso.

Loading...