Świąteczny rarytas
Data: 10 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przepyszna przekąska, do schrupania podczas świątecznego wieczoru.

30 minut
Łatwe
Przekąska
2 osoby

Przepyszny rarytas na święta, do schrupania podczas świątecznego wieczoru.



Składniki

250 gramów orzechów włoskich

Syrop cynamonowo – karmelowy

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Blachę wyłóż pergaminem, następnie wysyp na nią orzechy włoskie. Podpiecz w piekarniku przez około 8-10 minut.

Na patelnię wylej całą butelkę Syropu cynamonowo – karmelowego, następnie gotuj go przez około 5 minut, aż syrop odparuje i mocno zgęstnieje. Wsyp na patelnię uprażone wcześniej orzechy, następnie wymieszaj dokładnie z gęstym syropem.

Orzechy przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, rozdziel pojedyncze orzechy i odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Wskazówki

Do wykonania rarytasu możesz użyć innych orzechów lub migdałów. Do wyboru masz także wiele naszych pysznych, świątecznych syropów: syrop cynamonowy, piernikowykorzenny, migdałowo-czekoladowy.

Dodatkowo tak przygotowany rarytas świetnie nadaje się również na prezent gwiazdkowy, zamiast np. pierniczków.

Loading...