Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki.
Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki. Polecamy naszą herbatę świąteczną w ozdobnej torebce z choinkami.
Składniki
Przygotowanie marcepanu: 100 g migdałów w słupkach 1,5 łyżki cukru pudru 125 g cukru kryształu 2 łyżki wody Składniki na tarty: 250g miękkiego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 75g cukru pudru 200g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70g skrobi kukurydzianej pół słoiczka powideł śliwkowych Mazowieckich 3 łyżki migdałów w słupkach |
Sposób przygotowania
Przygotowanie marcepanu:
Migdały i łyżkę cukru pudru wsypać do malaksera i zmiksować na proszek. Cukier kryształ wsypać do rondelka, dodać wodę i zagotować nie mieszając. Cukier powinien się cały rozpuścić. Wystudzić. Wlać syrop do migdałów, zmiksować ponownie. Przełożyć na deskę, dodać resztę cukru pudru, zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 15 min w lodówce.
Tarty:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra- dół). Silikonowe formy na muffiny wysmarować lekko tłuszczem.
W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać masło z wanilią. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.
Partiami dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszając do połączenia masy. Dodać skrobię i dokładnie wszystko połączyć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać formy na muffiny (dno i boki). Schłodzić przez 15 min. Na schłodzone ciasto wyłożyć na dno plaster marcepanu, przykryć go powidłami, posypać wierzch migdałami.
Piec ok 20 minut. Wystudzić w foremkach.
Tarty wyjmować delikatnie z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu - inaczej się połamią. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi konfiturami.