Skandynawskie mini tarty z powidłami i marcepanem
Data: 16 lutego 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki.

70 minut
Średnie
Deser
10 sztuk

Przepyszne kruche ciasteczka ze słodkim nadzieniem, idealne do zimowej herbatki.



Składniki

Przygotowanie marcepanu:

100 g migdałów w słupkach

1,5 łyżki cukru pudru

125 g cukru kryształu

2 łyżki wody

Składniki na tarty:

250g miękkiego masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

75g cukru pudru

200g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

70g skrobi kukurydzianej

pół słoiczka mazowieckich powideł śliwkowych
lub konfitury śliwkowej

3 łyżki migdałów w słupkach

Sposób przygotowania

Przygotowanie marcepanu:

Migdały i łyżkę cukru pudru wsypać do malaksera i zmiksować na proszek. Cukier kryształ wsypać do rondelka, dodać wodę i zagotować nie mieszając. Cukier powinien się cały rozpuścić. Wystudzić. Wlać syrop do migdałów, zmiksować ponownie. Przełożyć na deskę, dodać resztę cukru pudru, zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 15 min w lodówce.

Tarty:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra- dół). Silikonowe formy na muffiny wysmarować lekko tłuszczem.

W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać masło z wanilią. Dodać przesiany cukier puder i wymieszać.

Partiami dodawać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszając do połączenia masy. Dodać skrobię i dokładnie wszystko połączyć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.

Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać formy na muffiny (dno i boki). Schłodzić przez 15 min. Na schłodzone ciasto wyłożyć na dno plaster marcepanu, przykryć go powidłami, posypać wierzch migdałami.

Piec ok 20 minut. Wystudzić w foremkach.

Tarty wyjmować delikatnie z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu - inaczej się połamią. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi konfiturami ETERNO.

Loading...