Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
Data: 1 kwietnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Wielkanocny klasyk, ale w nowoczesnym wydaniu - biała kiełbasa pieczona w oryginalnym sosie. Od dziś biała kiełbasa tylko z miodem gryczanym!

60 minut
średnie
Obiad
4 osoby

Wielkanocny klasyk, ale w nowoczesnym wydaniu - biała kiełbasa pieczona w oryginalnym sosie. Dodany miód gryczany powoduje, że jego wyrazisty smak idealnie komponuje się z wieprzowiną. Od dziś biała kiełbasa tylko z miodem gryczanym!

Składniki

8 kiełbas białych, parzonych*

2 duże cebule

2 kwaskowe jabłka

1,5 łyżki musztardy ziarnistej

2 łyżeczki musztardy ostrej (np. rosyjskiej)

2 łyżki miodu nektarowego gryczanego

150 ml cydru klasycznego

1 łyżka oleju

majeranek

czarny pieprz

sól

Sposób przygotowania

Kiełbasę ponacinać pod skosem. Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać i pokroić w cząstki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra dół).

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę, doprawić odrobiną soli. Podsmażyć krótko, aż cebula lekko się zeszkli.

Dodać jabłka, doprawić obficie majerankiem i krótko razem przesmażyć. Cebulę z jabłkami przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułożyć kiełbaski nacięciami do góry. W miseczce wymieszać obie musztardy, miód i cydr.

Doprawić pieprzem. Sosem zalać zawartość naczynia. Wstawić do piekarnika na ok 30 min.

Po tym czasie zmienić opcję na grill i opiekać jeszcze przez kilka minut, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

Wskazówki

* W przypadku kiełbasy białej surowej należy ją najpierw zaparzyć. W tym celu w garnku zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Zmniejszyć ogień do minimum. Włożyć kiełbasę na ok 15 min utrzymując cały czas mały ogień pod garnkiem. Wyjąć, wystudzić.

Loading...