Biała kiełbasa z jabłkami zapiekana w sosie miodowo - musztardowym
Wielkanocny klasyk, ale w nowoczesnym wydaniu - biała kiełbasa pieczona w oryginalnym sosie. Od dziś biała kiełbasa tylko z miodem gryczanym!
Składniki
8 kiełbas białych, parzonych* 2 duże cebule 2 kwaskowe jabłka 1,5 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżeczki musztardy ostrej (np. rosyjskiej) 2 łyżki miodu nektarowego gryczanego 150 ml cydru klasycznego 1 łyżka oleju majeranek czarny pieprz sól |
Sposób przygotowania
Kiełbasę ponacinać pod skosem. Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać i pokroić w cząstki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra dół).
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę, doprawić odrobiną soli. Podsmażyć krótko, aż cebula lekko się zeszkli.
Dodać jabłka, doprawić obficie majerankiem i krótko razem przesmażyć. Cebulę z jabłkami przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułożyć kiełbaski nacięciami do góry. W miseczce wymieszać obie musztardy, miód i cydr.
Doprawić pieprzem. Sosem zalać zawartość naczynia. Wstawić do piekarnika na ok 30 min.
Po tym czasie zmienić opcję na grill i opiekać jeszcze przez kilka minut, aż kiełbasa się ładnie przyrumieni.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Wskazówki
* W przypadku kiełbasy białej surowej należy ją najpierw zaparzyć. W tym celu w garnku zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Zmniejszyć ogień do minimum. Włożyć kiełbasę na ok 15 min utrzymując cały czas mały ogień pod garnkiem. Wyjąć, wystudzić.