Zapiekanka ziemniaczana
Data: 12 sierpnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Wegetariańska zapiekanka z ziemniaków i warzyw

60 minut
łatwe
Obiad
2-4 osoby

Wegetariańska zapiekanka z ziemniaków i warzyw.

Składniki

Miód lipowy

0,5 kg ziemniaków

1 cukinia

200 g fasolki szparagowej

Cebula

Czosnek

150g śmietany 36%

parmezan

Ulubione zioła

2 jajka

Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Kroimy na cienkie plasterki.

Układamy w żaroodpornym naczyniu wraz z pozostałymi warzywami. 

W kubeczku mieszamy jajka, śmietanę i 2 łyżki miodu oraz rozgnieciony czosnek.

Przyprawiamy. Posypujmy parmezanem i ziołami.

Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Wskazówki

Zapiekane ziemniaki możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dorsza marynowanego z chutneyem gruszkowym czy pikantnego grillowanego indyka. ,

Przygotuj napój z dodatkiem cytrynek z miodem w syropie.

Loading...