Polędwiczka z sosem grzybowym
Kuchnia Mazowsza - Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym na kotletach z kaszy gryczanej
Składniki
- Karmelizowana cebulka z żurawiną
- Polędwiczka wieprzowa 1 szt
- Rozmaryn 1 gałązka
- Masło 100 g
- Borowiki świeże lub mrożone 100 g
- Cebula 1 szt
- Śmietanka 36% 200 ml
- Kasza gryczana 200 g
- Bułka tarta 2 łyżki
- Jajka 2 szt
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczkę oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, studzimy dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy i formujemy okrągłe kotlety, smażymy na odrobinie oleju.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni.
Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, chwilę smażymy, podlewamy śmietanką i redukujemy do gęstości.
Polędwiczkę kroimy na mini steki, obsmażamy na oleju z każdej strony po kilka minut.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, masło i smażymy jeszcze około 5 minut, polewając polędwiczkę masłem.
Na talerzu układamy mięso i polewamy sosem.
Kładziemy kotlety gryczane i na nie kładziemy po łyżce karmelizowanej cebulki.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz podać polędwiczki z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.