Data: 31 października 2022
Polędwiczka z sosem grzybowym
Data: 31 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kuchnia Mazowsza - Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym na kotletach z kaszy gryczanej

Składniki

  • Karmelizowana cebulka  z żurawiną
  • Polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Masło 100 g 
  • Borowiki świeże lub mrożone 100 g
  • Cebula 1 szt
  • Śmietanka 36% 200 ml
  • Kasza gryczana 200 g
  • Bułka tarta  2 łyżki
  • Jajka 2 szt
  • Olej do smażenia 
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania

Polędwiczkę oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. 

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, studzimy dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy i formujemy okrągłe kotlety, smażymy na odrobinie oleju. 

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni.

Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, chwilę smażymy, podlewamy śmietanką i redukujemy do gęstości. 

Polędwiczkę kroimy na mini steki, obsmażamy na oleju z każdej strony po kilka minut.

Dodajemy gałązkę rozmarynu, masło i smażymy jeszcze około 5 minut, polewając polędwiczkę masłem. 

Na talerzu układamy mięso i polewamy sosem. 

Kładziemy kotlety gryczane i na nie kładziemy po łyżce karmelizowanej cebulki.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz podać polędwiczki z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.

Polędwiczka z sosem grzybowym
Polędwiczka z sosem grzybowym
Polędwiczka z sosem grzybowym
Loading...