Cytrynki z rumem w syropie
Karmelizowana cebulka z żurawiną
-
Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 200zł!
-
Torba za 1gr przy zamówieniu za minimum 150zł
Idealna jako dodatek do potraw
Wszystkie nasze przetwory są przygotowane prosto z serca. Korzystamy z najwyższej jakości produktów, co pozwala uniknąć nam zbędnych dodatków. Smak cebulki jest przełamany lekką nutą słodkości pomieszanej z kwasowością żurawiny oraz aronii, co tworzy niebanalny smak i ucztę dla podniebienia. Wspaniale skomponuje się z mięsem i wędlinami.
Opis produktu
Kiedy zdarzało nam się gorzej czuć, Babcia Hela od razu szykowała swoje domowe specyfiki na walkę z chorobami. Tak też było w przypadku kaszlu. Wiedzieliśmy, że cebula pójdzie w ruch! Syrop z cebuli łagodził kaszel, a przygotowywanie go wymagało poświęcenia. Płaczu było co nie miara! Im starsi byliśmy tym trudniej było Babci namówić nas na kurację cebulową, żadne z wnucząt nie przepadało za tym syropem. Błagaliśmy Babcię, żeby już przestała kroić cebulę, bo i nam łzy stawały w oku. Któregoś razu tak skutecznie przekonaliśmy Babcię, żeby zaniechała swojej leczniczej działalności, aż się udało. Tylko powstał jeden problem - co zrobić ze świeżo skrojoną cebulą? A że Babcia posiadała niebywały talent do robienia z "niczego" pyszności i nigdy nie marnowała jedzenia od razu wpadła na pomysł zrobienia cebulowej konfitury. Dzięki niej uratowała górę świeżej cebuli, bo można było przetrzymać ją w słoikach! Tak powstała karmelizowana cebulka, a potem kolejne wersje, m.in. z dodatkiem żurawiny.
KULISY PRZYGOTOWANIA SŁOICZKA
Białą cebulę kroimy w plastry, przesmażamy, a potem dodajemy do smaku specjalnie przyrządzoną żurawinę i przyprawy. Wszystko razem dusimy, aż przejdzie smakiem i rozkładamy w słoiczki, żeby wystarczyło jej na całą zimę! Karmelizowana cebulka powstaje dokładnie według tradycyjnej receptury, której nauczyłam się od Babci, nie musiałam nic modyfikować, bo wiem, że jak Babcia dopracowała przepis to nie da się go przebić smakiem.
DO CZEGO MOŻNA WYKORZYSTAĆ SŁOICZEK?
Karmelizowaną cebulkę z żurawiną możesz podawać na zimno i na gorąco. Polecamy jako dodatek na kanapki z wędliną czy serem. Może być nadzieniem drożdżowych bułeczek. Polecamy jako specjalny składnik hamburgerów i pizzy.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Składniki:
cebula, żurawina*, sok z aronii, cukier trzcinowy 12%, sok z pigwy, olej rzepakowy, sól, ocet balsamiczny, przyprawy. * spoza Polski. Sporządzono z 84g cebuli i 27g żurawiny na 100g produktu.
Masa netto:
200g
Zastosowanie:
dodatek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: wartość energetyczna: 686kJ/ 164kcal, tłuszcz: 4,3g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g, węglowodany: 31g, w tym cukry: 29g, białko: 1,2g, sól: 1,1g.
Właściwości produktu:
naturalnie bezglutenowy
odpowiedni dla wegan
Zastosowanie
Polecane produkty
Syrop pigwowy
Limonki w syropie
Pomarańcze w syropie
Zobacz także
Syrop żurawinowy z ziołami
Wytrawny podarunek
check_circle
check_circle
Zapytaj o produkt