Rodzinny obiad na Boże Ciało
Grillowana pierś z kurczaka z opiekanymi zmieniaczami, podane z chutneyem gruszkowym
Składniki
- Chutney gruszkowy
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kg ziemniaczków
- mieszanka sałat
- pomidor
- 1 mały ogórek
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marynata:
5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżką chutneya gruszkowego, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną gałązką rozmarynu i przyprawami. Dzielimy na połowę.
Następnie szykujemy grilla:
Oczyszczoną pierś, pokrojone w kostkę i obrane ziemniaczki nacieramy dokładnie połową marynaty i odstawiamy na 1,5 godziny.
Ziemniaczki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .
Po tym czasie pierś grillujemy.
Sałatę, pomidora, ogórek oraz cebulę myjemy. Dzielimy na części i mieszamy. Dodajemy pozostałą część marynaty i ponownie mieszamy.
Potrawę podajemy z chutneyem gruszkowym.
Smacznego!
Wskazówki
Danie obiadowe możesz podać z salsą paprykową lub karmelizowaną cebulką z żurawiną.