Rodzinny obiad na Boże Ciało
Data: 8 czerwca 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Grillowana pierś z kurczaka z opiekanymi zmieniaczami, podane z chutneyem gruszkowym

Składniki

  • Chutney gruszkowy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kg ziemniaczków
  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • 1 mały ogórek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Marynata:

5  łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżką chutneya gruszkowego, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną gałązką rozmarynu  i przyprawami.  Dzielimy na połowę.

Następnie szykujemy grilla:

Oczyszczoną pierś, pokrojone w kostkę i obrane ziemniaczki nacieramy dokładnie połową marynaty i odstawiamy na 1,5 godziny. 

Ziemniaczki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .

Po tym czasie pierś grillujemy.

Sałatę, pomidora, ogórek oraz cebulę myjemy. Dzielimy na części i mieszamy. Dodajemy pozostałą część marynaty i ponownie mieszamy.

Potrawę podajemy z chutneyem gruszkowym.

Smacznego!

Wskazówki

Danie obiadowe możesz podać z salsą paprykową lub karmelizowaną cebulką z żurawiną.

Rodzinny obiad na Boże Ciało
Rodzinny obiad na Boże Ciało
Rodzinny obiad na Boże Ciało
Loading...