Rodzinny obiad na Boże Ciało
Grillowana pierś z kurczaka z opiekanymi zmieniaczami, podane z chutneyem gruszkowym
Za oknem prawie już lato, więc w wolny dzień przygotuj szybki, smaczny, lekki obiad dla całej rodziny. Grillowana pierś z kurczaka z opiekanymi zmieniaczami, podane z chutneyem gruszkowym.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaczków mieszanka sałat pomidor 1 mały ogórek ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek gałązka rozmarynu sól, pieprz |
Sposób przygotowania
Marynata:
5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżką chutneya gruszkowego, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną gałązką rozmarynu i przyprawami. Dzielimy na połowę.
Następnie szykujemy grilla:
Oczyszczoną pierś, pokrojone w kostkę i obrane ziemniaczki nacieramy dokładnie połową marynaty i odstawiamy na 1,5 godziny.
Ziemniaczki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .
Po tym czasie pierś grillujemy.
Sałatę, pomidora, ogórek oraz cebulę myjemy. Dzielimy na części i mieszamy. Dodajemy pozostałą część marynaty i ponownie mieszamy.
Potrawę podajemy z chutneyem gruszkowym.
Smacznego!
Wskazówki
Danie obiadowe możesz podać z salsą paprykową lub karmelizowaną cebulką.