Data: 2 grudnia 2024
Kategoria: Poradnik
Miód lipowy — właściwości, działanie
Data: 2 grudnia 2024
Kategoria: Poradnik

Miód lipowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Działa napotnie i przeciwgorączkowo, a przy okazji ułatwia odkrztuszanie i kaszel, dlatego często polecany jest przy sezonowych infekcjach górnych dróg oddechowych. W tym artykule przedstawiamy więcej jego właściwości. Tłumaczymy, jak działa i odpowiadamy na najpopularniejsze pytania, dotyczące miodu lipowego.

Najważniejsze informacje:

  1. Miód lipowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i uspokajająco, wspierając leczenie przeziębień, grypy oraz infekcji dróg moczowych.
  2. Jest bogaty w antyoksydanty, działa moczopędnie i dostarcza szybkiej energii, a także łagodzi stres i poprawia jakość snu.
  3. Nie jest wskazany dla niemowląt poniżej 1. roku życia, osób uczulonych na produkty pszczele ani dla diabetyków bez konsultacji z lekarzem.
  4. Można go spożywać bezpośrednio, w napojach lub jako składnik potraw, unikając temperatur powyżej 40°C.

Spis treści: 

  • Na jakie choroby jest miód lipowy?
  • Kto nie może jeść miodu lipowego?
  • Jakie działanie ma miód lipowy?
  • Ile miodu lipowego dziennie?
  • Jak używać miód lipowy?

Na jakie choroby jest miód lipowy?

Miody lipowe tradycyjnie są stosowane podczas przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli i płuc. Łagodzą bowiem stany zapalne, a dzięki właściwościom przeciwbateryjnym, neutralizują zarazki chorobotwórcze. Wykazują także działanie rozkurczowe i uspokajające, dlatego w polecane są również w leczeniu nadciśnienia i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. 

Miód lipowy bardzo często stosuje się także przy napadach bezsenności, objawach nerwicy i nadpobudliwości. Okazuje się naprawdę wszechstronny, ponieważ wspiera nawet leczenie infekcji dróg moczowych i nerek, dzięki swoim właściwościom moczopędnym. 

Miód lipowy

Kto nie może jeść miodu lipowego?

Pomimo tych wszystkich zalet, nie każdy może cieszyć się dobrodziejstwami miodu lipowego. Pamiętaj, że żadnego gatunku naturalnego miodu nie wolno podawać niemowlętom poniżej 1. roku życia. Prawdziwy miód może bowiem zawierać bakterie Clostridium botulinum, które są zupełnie niegroźne dla starszych dzieci i dorosłych, ale u niemowląt mogą wywołać botulizm. 

Miodu lipowego nie mogą także jeść alergicy uczuleni na produkty pszczele lub pyłek kwiatów lipy. Ze względu na znaczną ilość cukrów prostych (do 70% objętości) miód lipowy odradzany jest także diabetykom, ponieważ jego spożycie może istotnie wpłynąć na poziom glukozy we krwi. Osoby z takimi schorzeniami powinny skonsultować z lekarzem pomysł włączenia miodu do swojej diety. 

Zwróć uwagę na fakt, że ze względu na wysoką kaloryczność miodu lipowego (i innych gatunków także), powinien on być spożywany z umiarem przez osoby z nadwagą lub otyłością. Pamiętaj o tym także wtedy, gdy jesteś na diecie redukcyjnej.

Jakie działanie ma miód lipowy?

Jak wspomnieliśmy, miód lipowy niszczy bakterie, w tym gronkowce i paciorkowce oraz drożdżaki. Z tego powodu może być stosowany również zewnętrznie, jako naturalny środek wspomagający leczenie infekcji skórnych. 

Działa również przeciwzapalnie i obniża gorączkę, jednocześnie wykazując działanie rozgrzewające. Znany jest z właściwości wykrztuśnych i napotnych, a przy tym doskonale uspokaja, co wykorzystywane jest w redukcji stresu i do poprawy jakości snu. 

Miód lipowy działa także moczopędnie, wspomagając usuwanie z organizmu toksyn i pozostałości przemiany materii. Bogaty w antyoksydanty neutralizuje działanie wolnych rodników. Natomiast ze względu na dużą zawartość cukrów, jest doskonałym źródłem szybkoprzyswajalnej energii. 

Ile miodu lipowego dziennie?

Jeśli zastanawiasz się, ile miodu dziennie można zjeść, mamy dla Ciebie konkretne informacje. Dorośli powinni spożywać od 1 do 3 łyżek stołowych miodu lipowego dziennie. W celu uspokojenia i poprawy jakości snu można zwiększyć porcje do 1 - 2 łyżek trzy razy dziennie (od 60 do 120 g). Niektóre źródła podają, że w schorzeniach psychicznych stosuje się dawki nawet 300 g miodu lipowego dziennie, ale przyjmowanie tak dużych porcji przez dłuższy czas powinno przebiegać pod kontrolą lekarza lub diabetyka.

Dzieci, które ukończyły 1. rok życia mogą zjeść maksymalnie 2 łyżeczki od herbaty miodu lipowego dziennie, czyli 10 g. Pociechy powyżej 6. roku życia w zależności od zapotrzebowania i masy ciała mogą przyjmować już 1 - 2 łyżki stołowe tego miodu (20 - 30 g) każdego dnia.  

Cytrynki z miodem w syropie

Jak używać miód lipowy?

Zastanawiasz się, jak spożywać miód? Poznaj nasze pyszne sposoby. Prawdopodobnie najczęściej wyjadamy go bezpośrednio ze słoika, co jednak nie jest najlepszym pomysłem. Maczając w miodzie oblizaną przed chwilą łyżeczkę, możemy przenieść do niego bakterie z naszej jamy ustnej. Jeżeli jesteśmy przeziębieni, właśnie w ten sposób możemy zarazić innych domowników. Dlatego lepiej nałożyć sobie porcję miodu na talerzyk i spałaszować łyżeczką. 

Można także używać miodu lipowego rozpuszczonego w letniej wodzie (maksymalna temperatura 40°C). Aby przygotować pyszny napój rozpuść 1 - 2 łyżki miodu w szklance wody i dodaj cytrynę albo imbir. Spożywaj rano (na czczo) lub wieczorem przed snem. 

Miód lipowy, jak każdy innym, możesz także dodawać do napojów, słodzić nim potrawy, czy podkręcać smak marynat oraz ciast. Połączenie miodu lipowego z mlekiem i masłem działa leczniczo na kaszel i ból gardła. Cytrynki z miodem w syropie wzmacniają odporność organizmu i z tego powodu są zalecane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Loading...