Ile miodu dziennie można zjeść?

Od 20 do 40 gramów — tyle miodu można zjeść wg zaleceń dietetyków. To porcja odpowiednia dla dorosłego, ale dzieci powinny spożywać znacznie mniejsze ilości. W tym artykule dokładnie odpowiadamy na to oraz inne pytania, dotyczące regularnego jedzenia miodu.
Spis treści:
- Ile można jeść dziennie miodu?
- Czy można jeść codziennie miód?
- Czy miód w nadmiarze szkodzi?
- Jak najlepiej jeść miód — rano czy wieczorem?
- Podsumowanie: ile miodu dziennie można zjeść?
Miody cenimy za wiele właściwości prozdrowotnych, ale aby czerpać z nich najwięcej korzyści, należy spożywać je w odpowiednich dawkach. Dlatego już teraz sprawdź, ile dokładnie miodu można zjeść codziennie, jak i kiedy to robić oraz co dzięki temu można zyskać.
Ile można jeść dziennie miodu?
To, ile można jeść dziennie miodu, zależy od kilku czynników, z których najważniejszym jest wiek osoby spożywającej. Jak wspomnieliśmy dorośli mogą codziennie zjeść nawet 40 gramów miodu, czyli 2 łyżki stołowe. Niektóre źródła podają dopuszczalne spożycie miodów przez dorosłych na poziomie nawet 100 g. Pamiętajmy jednak, że taka ilość dostarczy organizmowi aż 340 kcal, co może być już problemem dla osób na diecie i dbających o linię.
Porcja miodu, którą codziennie mogą zjeść dzieci, jest jeszcze mniejsza i nie powinna przekroczyć 10 g, czyli jednej łyżeczki do herbaty. Taka ilość miodu przeciętnie zawiera aż 8,2 g cukru, a według zaleceń WHO dzienne spożycie cukru powinno wynosić dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat — ok. 35 g, od 7 do 10 lat — ok 42 g.
Cukier zwierają również inne produkty, które codziennie spożywa nasze dziecko. Z tego powodu warto w ich diecie uwzględnić dawkę, dostarczaną w postaci miodu. Zwróć uwagę również na fakt, że niemowlętom poniżej pierwszego roku życia w ogóle nie wolno podawać miodu. Dzieciom w wieku od jednego do trzech lat zaleca się podawać ok. 5 g miodu. Warto jednak rozpocząć od jeszcze mniejszych porcji, aby upewnić się, że dziecko dobrze toleruje miód.
Czy można jeść codziennie miód?
Tak, osoby dorosłe, które nie cierpią na choroby takie, jak cukrzyca, mogą jeść miód codziennie. Regularne przyjmowanie miodu przynosi wiele korzyści, uzależnionych od jego gatunku. Na przykład regularne włączenie do diety miodu rzepakowego, bogatego w potas i magnez zapewni wsparcie układu sercowo-naczyniowego., Dodatkowo jego regeneracyjne właściwości zapewnią ochronę błon śluzowych żołądka. Miód rzepakowy jest także znany ze swoich właściwości odtruwających.
Codzienne jedzenie miodu gryczanego wspiera układ nerwowy, dzięki wysokiej zawartości w tym miodzie magnezu oraz witaminy z grupy B. Dostarcza on równie sporej dawki antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników, co wspiera również profilaktykę chorób nowotworowych. Miód gryczany bogaty jest również w żelazo, dlatego jego przyjmowanie wspiera produkcję hemoglobiny i zapobiega anemii.
Czy miód w nadmiarze szkodzi?
Chociaż miód lipowy i inne gatunki posiadają wiele zalet, ich nadmierne spożycie szkodzi. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużych ilości miodu z powodu jego kaloryczności może prowadzić do przyrostu masy ciała. Cukry zawarte w miodzie są także doskonałą pożywką dla bakterii w jamie ustnej, dlatego zbyt duże ich dawki mogą być przyczyną problemów z uzębieniem.
Wysoka zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) w każdym miodzie może również powodować gwałtowne skoki cukru we krwi. Z tego powodu włączenie miodu do diety zaleca się skonsultować z lekarzem, jeśli pacjent cierpi na cukrzycę, insulinooporność lub posiada predyspozycje do hiperglikemii. Poza tym, chociaż miód wielokwiatowy wspiera detoksykację organizmu, to jego nadmierne spożycie może obciążać wątrobę, zmuszoną do metabolizowania dużych ilości fruktozy.
Jak najlepiej jeść miód — rano czy wieczorem?
Jeśli zastanawiasz się, jak spożywać miód, a konkretniej, czy robić to rano, czy wieczorem, mamy dla Ciebie ważne informacje. Miód malinowy (i każdy inny) rozpuszczony w letniej wodzie z dodatkiem cytryny to idealny sposób na pobudzenie organizmu o poranku. Wspiera metabolizm i dostarcza energii. Dodatkowo w połączeniu z cytryną nawadnia organizm.
Miód zjedzony wieczorem ułatwia zasypianie i regenerację ciała. Łyżka miodu przed snem dostarczy naturalnych cukrów, stymulujących produkcję serotoniny, która jest niezbędna do wytworzenia hormonu snu, czyli melatoniny. Dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi. A regeneracyjne właściwości, które posiada wiele gatunków miodów (np. miody lipowe) pomogą złagodzić drobne infekcje podczas snu.
Podsumowanie: ile miodu dziennie można zjeść?
Podsumowując informacje zawarte w tym artykule, zdrowa, dorosła osoba może dziennie zjeść do dwóch łyżek stołowych miodu, a dziecko ok. jedna łyżeczkę od herbaty. Jeżeli rozważasz przyjmowanie lub podawanie większych ilości miodu, najlepiej będzie skonsultować ten pomysł z lekarzem rodzinnym.
Regularne jedzenie miodu przynosi wiele korzyści dla całego organizmu. Uzależnione są one od gatunku przyjmowanego miodu, a wiele zaleceń medycyny naturalnej (i nie tylko takiej) opiera się na zastosowaniu konkretnych rodzajów miodów do zwalczania określonych schorzeń.
Jedzenie miodu o każdej porze, zarówno rano, jak i wieczorem, ma swoje zalety. Dlatego w praktyce wiele osób uskutecznia jego spożywanie o tych porach, a najwięksi pasjonaci także w ciągu dnia. Pamiętaj jednak, że aby uniknąć skutków nadmiernego spożycia miodu, nie należy przekraczać jego maksymalnej, dziennej dawki.