Pomarańcze w syropie — co warto wiedzieć?

Pomarańcze w syropie to smaczny dodatek, który urozmaici smak wielu potraw. W tym artykule podajemy prosty przepis na ich przygotowanie, wyjaśniamy, jak długo można je przechowywać, a także podpowiadamy, czy można je zastąpić. Dowiedz się więcej na temat pomarańczy w syropie.
Najważniejsze informacje:
- Pomarańcze w syropie są wszechstronne w zastosowaniu – mogą być wykorzystywane jako dekoracja do deserów, dodatek smakowy do ciast i napojów, składnik glazur do mięs czy sałatek, a także elegancki upominek.
- Przygotowanie domowych pomarańczy w syropie jest proste – wymaga ekologicznych pomarańczy, cukru, cytryny, wody i przypraw, a cały proces obejmuje gotowanie owoców w syropie i przechowywanie w wyparzonych słoikach.
- Pomarańcze w syropie można przechowywać do roku w chłodnym, ciemnym miejscu, jednak po otwarciu powinny być trzymane w lodówce i spożyte w ciągu 2-3 tygodni.
- Alternatywy dla pomarańczy w syropie – ETERNO oferuje cytryny, imbir i maliny w syropie, które doskonale uzupełniają napoje, desery i dania wytrawne, oferując unikalne smaki i prozdrowotne właściwości.
Spis treści:
- Do czego służą pomarańcze w syropie?
- Jak zrobić pomarańcze w syropie?
- Ile mogą stać pomarańcze w syropie?
- Czy pomarańcze w syropie są zdrowe?
- Co zamiast pomarańczy w syropie?
Do czego służą pomarańcze w syropie?
Pomarańcze w syropie są bardzo uniwersalne, ponieważ można zastosować je na wiele sposobów. Doskonale sprawdzają się chociażby jako dekoracja i dodatek smakowy do ciast. Dzięki cytrusowemu aromatowi świetnie balansują intensywność deserów. Dodatkowo prezentują się bardzo elegancko, dlatego możesz wykorzystać plaster pomarańczy do dekoracji np. lodów, sorbetu czy naleśników.
Natomiast klasycznym wykorzystaniem pomarańczy w syropie jest dodanie ich do różnego rodzaju gorących napojów. Nie tylko wzbogacają smak (np. herbaty), ale także idealnie komponują się z przyprawami korzennymi, tworząc aromatyczną bazę rozgrzewających grzańców.
Możesz również wykorzystać je jako składnik glazury do mięs: kaczki, kurczaka lub wieprzowiny, albo w charakterze dodatku do sałatek o oryginalnym smaku. Wreszcie wysokiej jakości pomarańcze w syropie od Eterno mogą być wyjątkowym i smacznym upominkiem.
Jak zrobić pomarańcze w syropie?
Domowe pomarańcze w syropie możesz wykonać własnoręcznie. Poniżej przedstawiamy przepis, który nie jest skomplikowany, ale zapewnia bardzo dobre efekty. Potrzebne będą:
- 2 duże pomarańcze ekologiczne, czyli o niepryskanej skórce
- 1 cytryna
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- możesz także dodać ulubione przyprawy (np. cynamon czy goździki).
Pomarańcze dokładnie umyj, a potem jeszcze sparz wrzątkiem. Jeśli nie wiesz na pewno, czy pochodzą z ekologicznych upraw, mocz je przez kilka minut w wodzie z sodą oczyszczoną, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie pokrój je w cienkie plasterki i starannie usuń pestki, które mogłyby nadać syropowi gorycz.
W garnku podgrzewaj wodę, dodając do niej cukier i mieszaj do jego rozpuszczenia. Wtedy dodaj sok z cytryny i wybrane przyprawy, a potem plastry pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 - 20 minut, aż plasterki staną się przeźroczyste. Uważaj jednak, aby nie rozgotować owoców.
Jeśli syrop okaże się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Aby uzyskać bardziej intensywny smak, odstaw owoce w syropie na kilka godzin przed gotowaniem.
Na koniec pomarańcze wraz z syropem przełóż do uprzednio wyparzonych słoików, zamknij szczelnie i przewróć do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
Przeczytaj:
- Miód gryczany — właściwości i efekty spożywania
- Herbaty smakowe — co trzeba o nich wiedzieć?
- Syrop do herbaty — jak wybrać najlepszy
Ile mogą stać pomarańcze w syropie?
Domowe pomarańcze w syropie przechowywane w wyparzonych i szczelnie zamkniętych słoikach mogą stać nawet rok w chłodnym i ciemnym miejscu. Te kupione w Eterno w podobnych warunkach zachowują swoją świeżość do daty umieszczonej na opakowaniu.
Natomiast po otwarciu bez względu na pochodzenie pomarańczy w syropie słoiczek trzymaj z nimi w lodówce i spożyj w ciągu 2 - 3 tygodni. Pamiętaj, że produkt nie nadaje się do spożycia, jeśli syrop zmętnieje, pojawi się na nim pleśń lub nieprzyjemny zapach.
Czy pomarańcze w syropie są zdrowe?
Pomarańcze są naturalnym źródłem witamin i minerałów. 100 g świeżych pomarańczy zawiera ok:
- 50 mg witaminy C
- 11 μg witaminy A
- 0,08 mg witaminy B1
- 0,03 mg witamny B2
- 0,3 mg witaminy B3
- 0,06 mg witaminy B6
- 30 μg witaminy B9, czyli kwasu foliowego,
- 0,3 μg witaminy K
Dodatkowo potas (ok. 190 mg), wapń (40 mg), magnez (10 mg), fosfor (14 mg), żelazo (0,1 mg), cynk (0,07 mg), miedź (0,04 mg) oraz błonnik (2,4 g), a także flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i chronią komórki przed uszkodzeniami
Proces przetwarzania pomarańczy zwykle pozbawia je pewnej części tych prozdrowotnych składników, ale nawet pomarańcze w syropie zawierają je w ilościach, które mogą mieć korzystny wpływ na ludzki organizm. Jednak osoby z cukrzycą i na diecie powinny pamiętać, że dodatek cukru do syropu zwiększa kaloryczność pomarańczy.
Co zamiast pomarańczy w syropie?
Jeśli chcesz odkryć nowe smaki, spróbuj ciekawych alternatyw dla pomarańczy w syropie. W naszej ofercie znajdziesz na przykład cytryny w syropie, które również świetnie łączą się z herbatą, lemoniadą czy marynatami. Ich kwaskowaty smak doskonale balansują miody, które dodawać możesz zarówno do napojów, jak i innych potraw.
W zimie często sięgacie również po syropy z imbiru, które nie tylko rozgrzewają, ale także poprawiają trawienie i działają przeciwzapalnie. Natomiast klasykę gatunku, czyli syrop malinowy z miodem zamawiacie przez cały rok, ponieważ pysznie smakuje on zarówno z napojami zimnymi, jak i gorącymi.