Miód gryczany — właściwości i efekty spożywania

Miód gryczany znany jest z silnych właściwości antyoksydacyjnych. Dodatkowo także wzmacnia układ krążenia, wspomaga odporność i regeneruje organizm. W tym artykule opisujemy dokładniej jego właściwości i efekty regularnego spożywania miodu gryczanego.
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Miód gryczany wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga w anemii dzięki rutynie i żelazu.
- Picie wody z miodem gryczanym detoksykuje organizm i spowalnia starzenie dzięki antyoksydantom.
- Spożywaj miód w letniej temperaturze, aby zachować jego wartości odżywcze.
- Nie podawaj miodu niemowlętom; spożywaj umiarkowanie ze względu na kalorie i cukry.
Spis treści:
- Na co pomaga miód gryczany?
- Co daje picie wody z miodem gryczanym?
- Jak najlepiej spożywać miód gryczany?
- Który miód jest lepszy gryczany czy lipowy?
- Kto nie może jeść miodu gryczanego?
Na co pomaga miód gryczany?
Miód gryczany pomaga osobom cierpiącym na anemię, ponieważ dzięki dużej zawartości żelaza wspiera regenerację czerwonych krwinek i zwiększa poziom hemoglobiny. Zawiera także dużą ilość rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, co w konsekwencji poprawia krążenie krwi.
Dodatkowo miód gryczany, dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga w leczeniu infekcji oraz wspiera układ odpornościowy. Jego regularne spożywanie przyspiesza regenerację organizmu nie tylko po wysiłku fizycznym, ale także po złamaniach i operacjach. Jeżeli jednak zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy, pamiętaj, że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, chociaż rzeczywiście miód gryczany uważany jest przez wiele osób za wyjątkowo cenny dla ludzkiego organizmu.
Co daje picie wody z miodem gryczanym?
Picie wody z miodem gryczanym dostarcza polifenoli, których ten miód zawiera wyjątkowo dużo. Neutralizują one wodne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Dodatkowo picie wody z miodem gryczanym poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Wspiera proces detoksykacji organizmu, regulując pracę wątroby i pomagając usunąć toksyny
Co więcej, regularne picie wody z miodem gryczanym może złagodzić zgagę, uspokaja układ nerwowy i wycisza. Spożywanie tej mikstury rano daje zastrzyk energii na cały dzień, jednak kluczem do skuteczności jest umiarkowanie. To ile miodu dziennie można zjeść, aby nie przesadzić? Dorosłym zaleca się spożywanie maksymalnie dwóch łyżek stołowych miodu dziennie.
Jak najlepiej spożywać miód gryczany?
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości, trzeba wiedzieć, jak spożywać miód. Pamiętaj, że większość cennych enzymów i składników odżywczych, które zawierają naturalne miody, ulega rozpadowi w temperaturze powyżej 40°C. Z tego powodu dodanie miodu gryczanego do gorącej herbaty sprawi, że napar będzie słodszy, ale niekoniecznie zdrowszy.
Najlepiej spożywać miód gryczany rozpuszczony w wodzie przegotowanej i ostudzonej do temperatury ok. 30°C. Regularne picie tej mikstury na czczo świetnie wspiera metabolizm. Można także miód gryczany dodawać do letnich napojów takich jak herbata owocowa lub ziołowa albo mleko. W charakterze naturalnego słodzika sprawdzi się także w wypiekach, ale wysoka temperatura zniszczy prozdrowotne jego właściwości. Możesz jednak nadal z nich korzystać, gdy miód gryczany 50 g dodasz do chłodnych lub zimnych deserów.
Natomiast klasycznym sposobem spożywania miodu gryczanego jest wyjadanie go ze słoika (w tym celu lepiej nabrać sobie porcję na talerzyk, aby nie przenieść do słoika bakterii z naszych ust, co jest ważne zwłaszcza przy przeziębieniu) lub z pajdą chleba. Warto wiedzieć, że dzięki bogatemu składowi odżywczemu, miód gryczany coraz częściej stosuje się także w kosmetyce (maseczki i peelingi).
Który miód jest lepszy gryczany czy lipowy?
Odpowiedź na pytanie, który miód jest lepszy, nie jest jednoznaczna, ponieważ oba te rodzaje wyróżniają się prozdrowotnym wpływem na ludzki organizm. Miód lipowy właściwości zawdzięcza dużej ilość olejków eterycznych o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Z tego powodu polecany jest zwłaszcza w przeziębieniach. Dodatkowo cechuje się łagodniejszym smakiem, niż miód gryczany, przez jest lepszym wyborem dla dzieci.
Z drugiej strony to właśnie miód gryczany zawiera więcej rutyny i żelaza, czyli składników istotnych przede wszystkim w profilaktyce chorób układu krążenia oraz regeneracji organizmu. Pomaga przeciwdziałać procesom starzenia i może poprawić trawienie. Z tych powodów wybór najlepszego miodu zależy w zasadzie od efektów, które chcemy osiągnąć dzięki jego regularnemu i długotrwałemu spożywaniu.
Kto nie może jeść miodu gryczanego?
Pomimo korzystnego wpływu na organizm człowieka, miód gryczany nie jest odpowiedni dla wszystkich. Przede wszystkim żadnego rodzaju miodu nie wolno podawać niemowlętom i dzieciom poniżej w pierwszego roku życia z powodu ryzyka botulizmu dziecięcego.
Wysoka zawartość cukrów prostych nie tylko w miodzie gryczanym sprawia, że jego regularne spożywanie powinni skonsultować z lekarzami diabetycy. Pamiętaj również o tym, że miód gryczany zawiera średnio ok.320 - 330 kcal na 100 g, co czyni go produktem wysokokalorycznym. Dlatego wiedza o tym, ile miodu dziennie można zjeść jest kluczowa, jeśli zmagasz się z nadwagą lub otyłością, albo jesteś na diecie redukcyjnej.