Chutney co to, z czego można go zrobić i po co?

Chutney (czytaj czatnej) to aromatyczny gęsty sos o intensywnym, często zaskakującym smaku. Można go zrobić z różnych warzyw oraz owoców i używać jako dodatek do dań głównych, przekąsek czy pieczywa. W tym poradniku dokładnie wyjaśniamy, czym jest chutney, skąd pochodzi, gdzie kupić doskonały chutney gruszkowy i do czego go wykorzystać.
Skrót najważniejszych informacji:
- Chutney to gęsty, aromatyczny sos z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców, warzyw, octu, cukru i przypraw, który podkreśla smak dań.
- W kuchni chutney doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, serów, kanapek, burgerów oraz baza do sosów i marynat.
- Domowe chutney można zrobić z sezonowych warzyw i owoców, gotując je z przyprawami na małym ogniu przez 45–60 minut.
- Przy zakupie chutney warto zwracać uwagę na naturalny skład, wysoką zawartość owoców i brak sztucznych dodatków.
Spis treści:
- Chutney — co to jest?
- Chutney — do czego dodać?
- Z czego i jak zrobić chutney?
- Chutney z gruszek — gdzie kupić i do czego wykorzystać?
- Chutney — na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Chutney — co to jest?
Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej, w której od wieków przygotowywano go na świeżo z lokalnych składników. Jako dodatek do wielu dań, główną funkcją chutney było wydobycie i podkreślenie smaku potraw.
Między innymi właśnie dlatego ten gęsty, aromatyczny sos często ma bardzo różnie oblicza: od pikantnych po słodko-kwaśne. Oryginalne chutney bazuje na owocach i warzywach, dodatkach (cebula, czosnek, ocet, cukier) oraz bogactwie przypraw takich, jak imbir, kmin rzymski, chili. Nic więc dziwnego, że ten sos podbija kolejne kraje i obecnie spotykany jest zarówno w domowych kuchniach, jak i w ofercie ekskluzywnych restauracji.
Chutney — do czego dodać?
Chutney jest bardzo wszechstronny kulinarnie. Idealnie pasuje do mięs, zwłaszcza pieczonego drobiu (kaczki, indyka), wieprzowiny i grillowanej jagnięciny. Jego słodko-kwaśne nuty łagodzą bowiem tłustość mięsa i dodają mu wyrazistość.
Chutney z gruszek, fig, czy mango świetnie komponuje się z deskami serowymi, zwłaszcza twardych (np. cheddar) i dojrzewających gatunków (brie, camembert). Wiele osób urozmaica nim kanapki i burgery, ponieważ wzbogaca smak zarówno kompozycji warzywno-mięsnych, jak i wege. Chutney do także niezastąpiona baza sosów i marynat, którym nadaje głębi i egzotycznych nut smakowych.
Pro tip: dobieraj smak chutney do rodzaju dań. Słodsze sosy pasują do deserów lub łagodniejszych potraw, a pikantne do grillowanych i ostrzejszych dań.
Z czego i jak zrobić chutney?
Chutney można zrobić samodzielnie, chociaż wymaga to nieco pracy oraz przede wszystkim dobrego smaku. Pozwala jednak świetnie wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, pozostawiając przy tym olbrzymią przestrzeń na kreatywne eksperymentowanie.
Oto ramowy przepis na chutney, który warto dopasować do własnych preferencji smakowych i ulubionych warzyw czy owoców. Główne składniki chutney to:
- owoce: mango, gruszki, jabłka, śliwki, morele, figi.
- warzywa: pomidory, cebula, papryka, czosnek.
- kwasowość: ocet jabłkowy, winny lub balsamiczny.
- słodycz: cukier trzcinowy lub miód.
- przyprawy: imbir, chili, goździki, kumin, cynamon, musztarda w ziarnach.
Przepis na chutnej krok po kroku:
- Dokładnie umyj i jeśli trzeba obierz ze skórki warzywa i owoce. Następnie pokrój jej w drobną kosteczkę.
- W dużym rondlu rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.
- Dodaj owoce, warzywa, cukier, ocet i przyprawy.
- Gotuj powoli na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż Twój chutney zgęstnieje, a składniki się rozpadną. Trwa to zwykle ok. 45 - 60 minut.
- Gorący sos przełóż do uprzednio wyparzonych słoiczków, zakręć i pozostaw do ostygnięcia do góry dnem. Dodatkowo możesz je spasteryzować.
Pro tip: chutney dojrzewa z czasem! Najlepszy jest po ok. 2 - 4 tygodniach od przygotowania.
Przeczytaj:
- Syrop malinowy — co warto o nim wiedzieć? Poradnik
- Miód rzepakowy: właściwości i poradnik stosowania
Chutney z gruszek — gdzie kupić i do czego wykorzystać?
Chutney gruszkowy od Eterno składa się z gruszek, pomidorów, cebuli, żurawiny, octu jabłkowego, cukru trzcinowego, czosnku i innych przypraw. Należy więc do łagodniejszych sosów i dlatego świetnie pasuje do twardych serów, mięsnych dań świątecznych, pasztetów i pieczonych wędlin oraz burgerów wegetariańskich i koziego sera.
Chutney z gruszek dostępny jest w naszym internetowym sklepie. Przygotowaliśmy go ręcznie według tradycyjnych metod z najlepszej jakości składników. Dlatego doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do ulubionych dań, ale również w charakterze prezentu dla bliskiej Ci osoby.
Chutney — na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Kupując gotowy chutney zwróć uwagę przede wszystkim na jego skład. Może on być długi, ponieważ sos tego rodzaju często zawiera wiele składników, ale nie powinny znajdywać się w nim sztuczne konserwanty barwniki czy dodatki smakowe. Najlepsze jest chutney przygotowane wyłącznie z naturalnych składników.
Przeczytaj:
- Chrzan w słoiku. Jak zrobić i do czego stosować?
- Wyjątkowy prezent na Wielkanoc — przewodnik po najlepszych upominkach
Istotna jest także zawartość owoców i warzyw. Im wyższy ich procent, tym lepszy smak sosu. Pamiętaj, że delikatniejsze chutney bazują na occie jabłkowym, a intensywniejsze na balsamiczny i winnym. Jak zawsze, warto wybierać produkty od renomowanych i sprawdzonych dostawców, co potwierdzają kupujący w Eterno.