Miód rzepakowy: właściwości i poradnik stosowania

Właściwości miodu rzepakowego powodują, że wspiera on organizm w rekonwalescencji i walce z infekcjami, a także regulują prace układu trawiennego. Jednak aby czerpać maksimum korzyści, należy wiedzieć, jak go stosować. Dlatego w tym poradniku opisujemy dokładnie właściwości miodu rzepakowego, wyjaśniamy, na co pomaga i kto powinien go spożywać. Podpowiadamy także, jak najlepiej stosować miód rzepakowy.
W skrócie:
- Miody rzepakowe wspierają odporność, łagodzą infekcje i regenerują organizm po chorobach oraz operacjach.
- Dzięki zawartości glukozy, witamin i przeciwutleniaczy poprawia trawienie, chroni serce i pomaga w detoksykacji.
- Można go spożywać na czczo, z napojami lub jako zamiennik cukru – najlepiej do 5 łyżek dziennie u dorosłych.
- Choć bezpieczny, nie jest wskazany dla niemowląt, alergików i niektórych diabetyków – liczy się jakość i źródło zakupu.
Spis treści:
- Miód rzepakowy na co pomaga?
- Miód rzepakowy właściwości lecznicze
- Miód rzepakowy jak stosować?
- Kto powinien jeść miód rzepakowy?
- Miód rzepakowy szkodliwy — prawda czy fałsz?
Miód rzepakowy na co pomaga?
Miód rzepakowy tradycyjnie stosowany jest w leczeniu infekcji, ponieważ łagodzi objawy przeziębienia, grypy, zapalenia gardła i zatok. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego poleca się go jako wsparcie w antybiotykoterapii.
Stale przyjmowany miód rzepakowy pomaga na problemy z układem trawiennym. Reguluje perystaltykę jelit, łagodzi objawy choroby wrzodowe, nadkwasoty i zaparcia. Ze względu na swoje regeneracyjne właściwości wspomaga odbudowę błon śluzowych żołądka.
Z tego powodu zalecany jest także osobom po chorobach lub operacjach. Tym bardziej że stymuluje również pracę nerek, co wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a więc przyspiesza detoksykację.
Miód rzepakowy właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze miodu rzepakowego wynikają z jego bogatego składu biochemicznego. Zawiera między innymi naturalne przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe i enzymy o działaniu antyoksydacyjnym. Substancje te chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, spowalniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych Dodatkowo obecne w nim witaminy B1, B2, B6, C i K, a także potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i bor, który korzystnie wpływają na przyswajanie wapnia przez organizm.
Przeczytaj:
Właściwości lecznicze miodu rzepakowego zapewniają wsparcie dla serca i naczyń krwionośnych, obniżając poziom LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i poprawiając elastyczność naczyń, co jest istotne w profilaktyce miażdżycy.
Niewiele osób wie, że miód rzepakowy może być także stosowany miejscowo na skórę. Jego właściwości lecznicze przyspieszają gojenie ran, otarć, poparzeń i stanów zapalnych skóry.
Miód rzepakowy jak stosować?
Miód rzepakowy 50g posiada łagodny, delikatny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami i napojami. Na problemy trawienne najlepiej stosować go na czczo: wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu rzepakowego w połowie szklanki letniej wody i wypić na ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem.
W profilaktyce oraz walce z infekcjami można miód rzepakowy spożywać bez dodatków lub rozpuszczony w mleku, herbacie albo innym napoju. Ważne, aby ich temperatura nie przekraczała 40°C, ponieważ zniszczy to zawarte w miodzie prozdrowotne enzymy.
Możesz również używać miodu rzepakowego do słodzenia wypieków, musli, jogurtów oraz jako składnik marynat i dressingów. Jest doskonałym zamiennikiem rafinowanego cukru, zwłaszcza dla dzieci, ale pamiętaj, że miód rzepakowy również zawiera cukry, głównie:
- glukozę: około 50–52%
- fruktozę: około 45–47%
- sacharozę: 0,2–1,0%
- maltozę: do 5%
Z tego powodu dorośli powinni przyjmować maksymalnie od 1 do 5 łyżek miodu rzepakowego dziennie (w zależności od aktywności). Wyjątkiem są aktywnie ćwiczący sportowcy, którym zaleca się spożycie od 12 do nawet 16 łyżek tego miodu (oczywiście rozłożonych na kilka porcji i przyjmowanych pod okiem dietetyka).
Natomiast dzieciom, w zależności od ich wieku, zaleca się przyjmowanie:
- 1–2 lata: 1 łyżeczka dziennie
- 3–6 lat: 3 łyżeczki dziennie
- 6–12 lat: 6 łyżeczek dziennie
- powyżej 12 lat: 2–4 łyżki stołowe dziennie
Kto powinien jeść miód rzepakowy?
W ilościach przedstawionych w powyższym akapicie miód rzepakowy może spożywać niemal każdy, ale najwięcej korzyści z jego regularnego przyjmowania uzyskają przede wszystkim osoby aktywne fizycznie. Miód rzepakowy zawiera bowiem łatwo przyswajalne cukry, które są szybkim źródłem energii przed lub po treningu oraz minerały, wspierające regenerację mięśni.
Przeczytaj:
Z podobnych powodów jedzenie miodu rzepakowego zalecane jest także ludziom narażonym na stres, którym na pewno poprawi samopoczucie. Dodatkowo może złagodzić objawy choroby wrzodowej oraz inne problemy z układem trawiennym, których przyczynami często są nerwowe sytuacje.
Jedzenie miodu rzepakowego zaleca się także najmłodszym i najstarszym. Jego łagodny smak sprawia, że dzieci chętnie po niego sięgają, a przecież stanowi on naturalne źródło energii i wspomaga odporność. Natomiast seniorom poprawi pamięć i koncentrację oraz wspomoże pracę układu sercowo-naczyniowego. Może także złagodzić stany zapalne stawów.
Miód rzepakowy szkodliwy — prawda czy fałsz?
Fałsz, ponieważ miód rzepakowy, przyjmowany w rozsądnych ilościach absolutnie nie jest szkodliwy. Warto jednak wiedzieć, kiedy ograniczyć lub całkiem wykluczyć jego spożycie. Przede wszystkim ze względu na ryzyko botulizmu dziecięcego żadnego naturalnego miodu nie wolno podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Zaleca się ostrożność w podawaniu miodu alergikom uczulonym na produkty pszczele. Natomiast diabetycy, włączenie do diety miodu rzepakowego, powinni skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Przeczytaj:
Istotne jest także źródło pochodzenia miodu rzepakowego. Najbezpieczniej kupować miód wyłącznie od sprawdzonego dostawcy lub bezpośrednio w pasiece. Miody marketowe, zwłaszcza te oznaczone jako "mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE", często zawierają szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia dodatki (nawet pozostałości antybiotyków, używanych do leczenia chorych pszczół i pestycydy).
Dlatego w Eterno sprzedajemy wyłącznie prawdziwe, zdrowe i pochodzące tylko z polskich pasiek naturalne miody pszczele.