Chrzan w słoiku. Jak zrobić i do czego stosować?

Chrzan w słoiku można zrobić w domu, chociaż wymaga to nieco pracy, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy go przechowywać dłużej. A warto, ponieważ to niezastąpiony dodatek do wielu potraw. Dlatego w tym poradniku podpowiadamy, jak zrobić chrzan w słoiku w domu, jak go spasteryzować, do czego stosować i na co zwrócić uwagę przy zakupie tego produktu.
Najważniejsze informacje w skrócie:
-
Domowy chrzan w słoiku przygotowuje się ze świeżych korzeni, octu lub cytryny, cukru, soli i wrzątku — wymaga dokładnego ubicia i przechowywania w lodówce do miesiąca.
-
Pasteryzacja chrzanu umożliwia dłuższe przechowywanie (nawet do 12 miesięcy) i polega na gotowaniu słoików przez 10 minut w wodzie z ściereczką na dnie garnka.
-
Chrzan tarty to uniwersalny dodatek do mięs, jajek, sosów i zup — zastępuje masło i podkręca smak dań.
-
Dobry chrzan w słoiku powinien mieć prosty skład, wysoką zawartość chrzanu i pochodzić od sprawdzonego producenta.
Spis treści:
-
Jak zrobić chrzan w słoiku?
-
Jak pasteryzować chrzan w słoiku?
-
Chrzan tarty w słoiku — zastosowania
-
Dobry chrzan w słoiku — co jest ważne przy zakupie?
-
Ile może stać chrzan w słoiku?
Jak zrobić chrzan w słoiku?
Aby zrobić chrzan w słoiku obierz korzenie chrzanu ze skórki i dokładnie umyj. Warto wybierać najświeższe, ale jeśli trafiły Ci się nieco zwiędłe, możesz moczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie, przez co staną się jędrne. Następnie zetrzyj obrane korzenie na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj. Pamiętaj, że podczas tej czynności uwolnione zostaną intensywne olejki eteryczne, które zapewne podrażnią Twoje oczy i nos.
Do rozdrobionego chrzanu dodaj sok z cytryny lub ocet, niewielką ilość cukru i jeszcze mniej soli oraz odrobinę wrzątku i dokładnie wymieszaj. Chodzi o uzyskanie jednolitej masy o gładkiej konsystencji. Chrzan tarty domowy przełóż do wyparzonych słoiczków i dokładniej ubij, aby usunąć powietrze z masy. Następnie mocno zakręć słoiczki i przechowuj je w lodówce maksymalnie przez około miesiąc.
Brak konserwantów oraz procesu konserwacji chrzanu w słoiku przygotowanego w warunkach domowych znacząco skraca jego okres przydatności do spożycia. Z tego powodu lepiej przygotowywać jego niewielkie porcje, które mogą być zużywane na bieżąco.
Jak pasteryzować chrzan w słoiku?
Jeśli jednak chcesz przygotować na raz większą partię lub nawet niewielką ilość domowego chrzanu w słoiku przechowywać maksymalnie długo, należy go spasteryzować. Pamiętaj, aby słoiczki przeznaczone do tej obróbki nie były wypełnione pod samo wieczko — pozostaw co najmniej 1 cm pustej przestrzeni między startym chrzanem a zamknięciem.
Na dno większego garnka włóż ściereczkę, a następnie ułóż na niej słoiczki. Ściereczka zapobiegnie pękaniu słoików podczas gotowania. Zalej słoiki wodą do 3/4 ich wysokości i podgrzewaj garnek na małym ogniu.
Przeczytaj:
Po zagotowaniu się wody rozpocznij mierzenie czasu. Pasteryzacja we wrzątku powinna trwać ok. 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij gorące słoiczki i pozostaw je do swobodnego ostudzenia.
Chrzan tarty w słoiku — zastosowania
Chrzan tarty w słoiku, zarówno ten wykonany w domowym zaciszu, jak i kupiony w Eterno, jest bardzo uniwersalnym dodatkiem w kuchni. Świetnie komponuje się tłustymi mięsami zarówno na ciepło, dlatego często podaje się go do golonki i karkówki. Wspomaga trawienie i nadaje potrawom wyrazisty smak, przez co wiele osób dodaje go zamiast masła również do kanapek z wędliną i serem.
Przeczytaj:
Chrzan tarty w słoiku jest oczywiście tradycyjnym dodatkiem do jajek na twardo, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Można jednak wykorzystać go również jako bazę do sosów chrzanowych oraz jako dodatek do niektórych zup (np. żurku).
Dobry chrzan w słoiku — co jest ważne przy zakupie?
Przygotowanie chrzanu w słoiku wymaga nieco pracy, tym bardziej, gdy chcesz przechowywać go dłużej (pasteryzacja). Dlatego wiele osób szuka tego produktu w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli Ty również do nich należysz, dowiedz się, jak wybrać dobry chrzan w słoiku i na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
Najważniejszy jest prosty skład. Wybierz produkt o jak najkrótszym składzie, pamiętając, że chrzan nie wymaga sztucznych dodatków, ani konserwantów, aby długo zachować świeżość (jeśli poddano go procesowi pasteryzacji).
Dobry chrzan w słoiku wyróżnia się również wysoką zawartością głównego składnika. Innymi słowy, im więcej chrzanu w chrzanie, tym lepiej, bo produkt będzie miał bardziej wyrazisty smak. Warto sięgać po chrzan renomowanych producentów, o sprawdzonej jakości, a także eksperymentować. Pamiętaj, że w Eterno oprócz klasycznego chrzanu tartego w słoiku znajdziesz także:
Ile może stać chrzan w słoiku?
Na koniec przypomnijmy, ile może stać chrzan w słoiku. Świeży, przygotowany w domu bez pasteryzacji należy zużyć maksymalnie w ciągu miesiąca pod warunkiem przechowywania go w lodówce. Domowy, spasteryzowany chrzan w słoiku może stać znacznie dłużej — nawet do 6 - 12 miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu. Dopiero po otwarciu słoiczka należy trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu 2 - 3 tygodni od otwarcia.
Kupny chrzan w słoiku może stać do terminu przydatności, który umieszczony jest na opakowaniu. Najtańsze produkty tego rodzaju zawierają konserwanty, wydłużające termin przydatności do spożycia nawet ponad rok. Po otwarciu także trzeba przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku tygodni.
Pro tip: niezależnie od rodzaju i pochodzenia chrzanu w słoiku, zawsze sprawdzaj jego kolor i zapach przed użyciem. Jeśli pojawi się pleśń, zmiana barwy lub nieprzyjemny zapach — koniecznie wyrzuć cały produkt.