Data: 10 października 2022
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Data: 10 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kuchnia Mazowsza - przepyszna ryba na danie obiadowe

Składniki

  • Salsa paprykowa 1 łyżka
  • Filet z pstrąga łososiowego 400g
  • Tymianek kilka gałązek
  • Masło 100g
  • Kalafior 1 szt.
  • Ziemniaki 200g
  • Śmietanka 36% 100g
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet z pstrąga oczyszczamy i nacieramy salsą paprykową.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki obieramy i również gotujemy.

Ugotowany kalafior i ziemniaki łączymy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ubijamy na gładkie puree.

Pstrąga zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju od strony skóry przez około 5 minut.

Dodajemy masło i gałązki tymianku, a filet obracamy na drugą stronę i smażymy około 5-7 minut polewając masłem rybę.

Smacznego!

Wskazówki

Rybę możesz podać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatką lub grillowanymi warzywami

Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek z imbirem w syropie.

Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Loading...