Data: 10 października 2022
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Data: 10 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - przepyszna ryba na danie obiadowe

50 minut
łatwe
Obiad
2 osoby

Kuchnia Mazowsza, z uwagi na swoje płożenie, zawsze obfitowała w dania rybne.  Główną rzeką Mazowsza jest Wisła, a dzięki wylewom tworzyły się liczne starorzecza, jeziorka i dzikie stawy. Miejsc do połowu jest bardzo dużo. W Wiśle łowiono szczupaki, sandacze, certy, sumy, łososie, a nawet jesiotry. Takie ryby pojawiały się na stołach kuchni mazowieckiej. Dania z wykorzystaniem pstrąga znane są z kuchni staropolskiej, ale z uwagi na zamiłowanie do ryb słodkowodnych i tradycji coraz częściej pojawiał się na Mazowszu. Doceniono jego wartości odżywcze. Pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3 wśród wszystkich ryb słodkowodnych.

Na Mazowszu z ryb przyrządzano tu również różnego rodzaju potrawki i pasztety. Szczególnie popularny był pasztet ze szczupaka, dziś zastępowanego często przez pstrągi czy karpie. A jedno z najbardziej znanych dań warszawskich to raki. W Wiśle i jej dopływach raków było zatrzęsienie. Raki po warszawsku przyrządza się dusząc te skorupiaki z warzywami i koperkiem w bulionie i białym winie. A ponieważ raki są mniej dostępne i bardziej pracochłonne, dzisiaj zapraszamy na smażonego pstrąga.

Składniki

Salsa paprykowa 1 łyżka

Filet z pstrąga łososiowego 400g

Tymianek kilka gałązek

Masło 100g

Kalafior 1 szt

Ziemniaki 200g

Śmietanka 36% 100g

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet z pstrąga oczyszczamy i nacieramy salsą paprykową.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki obieramy i również gotujemy.

Ugotowany kalafior i ziemniaki łączymy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ubijamy na gładkie puree.

Pstrąga zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju od strony skóry przez około 5 minut.

Dodajemy masło i gałązki tymianku, a filet obracamy na drugą stronę i smażymy około 5-7 minut polewając masłem rybę.

Smacznego!

Wskazówki

Rybę możesz podać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatką lub grillowanymi warzywami

Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek.

Loading...