Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Kuchnia Mazowsza - przepyszna ryba na danie obiadowe
Składniki
- Salsa paprykowa 1 łyżka
- Filet z pstrąga łososiowego 400g
- Tymianek kilka gałązek
- Masło 100g
- Kalafior 1 szt.
- Ziemniaki 200g
- Śmietanka 36% 100g
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Filet z pstrąga oczyszczamy i nacieramy salsą paprykową.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki obieramy i również gotujemy.
Ugotowany kalafior i ziemniaki łączymy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ubijamy na gładkie puree.
Pstrąga zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju od strony skóry przez około 5 minut.
Dodajemy masło i gałązki tymianku, a filet obracamy na drugą stronę i smażymy około 5-7 minut polewając masłem rybę.
Smacznego!
Wskazówki
Rybę możesz podać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatką lub grillowanymi warzywami.
Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek z imbirem w syropie.