Data: 27 stycznia 2025
Kategoria: Poradnik
Smoothie — co to? Sprawdź, jak jest naprawdę
Data: 27 stycznia 2025
Kategoria: Poradnik

Smoothie to gęsty, kremowy napój z blendowanych owoców i warzyw. W zależności od użytych składników może mieć różny wpływ na ludzki organizm, ale należy unikać pewnych połączeń. W tym artykule dokładnie wyjaśniamy czym jest smoothie, czym różni się od koktajlu, jak je przygotować i jakich składników ze sobą nie łączyć.

Najważniejsze informacje w skrócie:

  • Smoothie to gęsty, kremowy napój z blendowanych owoców i warzyw, który wyróżnia się jednolitą konsystencją i zdrowym składem.
  • Jest zdrowsze od tradycyjnych koktajli, ponieważ zazwyczaj nie zawiera nabiału i dodatkowego cukru, a jego składniki dostarczają witamin, błonnika i antyoksydantów.
  • Przygotowanie smoothie jest proste, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji: 50% warzyw, 30% owoców i 20% zdrowych tłuszczów lub białka.
  • Nie wszystkie składniki dobrze się łączą – należy unikać np. mleka z cytrusami, nadmiaru cukrów z owoców czy połączenia nabiału z zielonymi warzywami, aby uniknąć problemów trawiennych.

Spis treści:

  1. Co to znaczy smoothie?
  2. Czy smoothie jest zdrowe?
  3. Jaka jest różnica między koktajlem a smoothie?
  4. Jak wykonać smoothie?
  5. Czego nie łączyć w smoothie?

Co to znaczy smoothie?

Słowo “smoothie” pochodzi z języka angielskiego, w którym oznacza dokładnie “gładki”, “kremowy” lub “jedwabisty”. Jest to nawiązanie do aksamitnej, jednolitej konsystencji opisywanego w tym artykule napoju, który powstaje w wyniku blendowania składników na gładką masę. 

Do przygotowania smoothie używa się różnych składników, najczęściej owoców, warzyw i płynnych dodatków takich, jak woda, mleko czy napoje roślinne. Jego popularność wynika zarówno z łatwości przyrządzenia, jak i korzystnego wpływu na ludzki organizm oraz pysznego smaku, którym wyróżnia się np. nasze Smoothie z ananasa i mango — bez dodatku cukru.

Czy smoothie jest zdrowe?

Smoothie może być zdrowe, jeśli posiada odpowiednie zestawienie składników. Wtedy dostarcza wielu witamin i minerałów w naturalnych formach. Zawiera również dużo błonnika, który wspomaga trawienie i syci na dłużej. Wysoka zawartość antyoksydantów wspiera odporność organizmu. 

W zależności od użytej kompozycji składników, smothie może być:

  • energetyzujące, gdy zawiera np. banany, daktyle i masło orzechowe. Takie smoothie jest idealne przed treningiem,
  • oczyszczające, ponieważ duża zawartość cytrusów, zielonych warzyw i imbiru wspomaga detoksykację organizmu,
  • wysokobiałkowe, zwłaszcza wtedy, gdy dodano do niego białko roślinne, jogurt lub orzechy. Tego rodzaju smoothie świetni wspomaga regenerację mięśni, 
  • wspomagające trawienie, gdy zawiera składniki bogate w błonnik np. Smoothie z jarmużu i zielonego melona — bez dodatku cukru.

Pro tip: jeśli chcesz, aby smoothie było bardziej sycące, wybierz te z dodatkiem zdrowych tłuszczy np. z awokado, masłem orzechowym czy nasionami chia.

Smoothie jarmużowe

Warto jednak wiedzieć, że z powodu wysokiej zawartości naturalnych cukrów z owoców i warzyw, smoothie może powodować gwałtowne skoki cukru we krwi. Ryzyko to obniżają dodatki białka i tłuszczów. Ponadto wysoka zawartość orzechów czy masła orzechowego może spowodować, że smoothie będzie kaloryczne. Jeśli często sięgasz po ten napój pamiętaj również, że brak różnorodności w przyjmowanych posiłkach może prowadzić do niedoboru składników odżywczych. 

Przeczytaj:

Jaka jest różnica między koktajlem a smoothie?

Smoothie często bywa nazywane koktajlem, co jednak jest błędem, ponieważ różni się od niego w wielu szczegółach. W tabeli poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich: 

Cecha

Smoothie

Koktajl

Konsystencja

Gęsta, kremowa

Rzadsza, bardziej płynna

Skład

Owoce, warzywa, mleko roślinne, nasiona

Owoce, nabiał, lód, soki

Zawartość cukru

Zależna od składników (zwykle niższa)

Często wyższa, jeśli zawiera soki i cukier

Przeznaczenie

Zdrowy posiłek, przekąska

Często deser lub napój na bazie mleka

Tabela 1. Różnice pomiędzy smoothie i koktajlem.

Największymi różnicami pomiędzy smoothie a koktajlem jest brak dodatku nabiału i bardziej gęsta konsystencja, podczas gdy mleczne koktajle mogą zawierać np. lody czy jogurty. Poza tym w smoothie nie znajdziesz kawałków owoców ani innych składników, bo wszystkie są dokładnie zblendowane, na co przecież wskazuje nazwa tego napoju. 

Jak wykonać smoothie?

Przygotowanie smoothie jest szybkie i proste, ale należy trzymać się podstawowych zasad. Jako składniki można wykorzystać ulubione lub dostępne w domu owoce i warzywa oraz inne dodatki. Ważne, aby zachować proporcję mniej więcej 50% warzyw, 30% owoców i 20% białka lub tłuszczów, dzięki czemu smoothie będzie bardziej zbilansowane pod względem zawartości cukrów, witamin i minerałów. 

Instrukcja przygotowania smoothie: 

  1. owoce oraz warzywa umyj i jeśli to konieczne obierz ze skórki,
  2. umieść wszystkie składniki w blenderze, uważając, aby go nie przepełnić,
  3. blenduj na wysokich obrotach przez 30 - 60 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji, 
  4. przelej do szklanki i ciesz się zdrowym smoothie.

Jeśli uzyskany napój jest zbyt gęsty, możesz przed zakończeniem blendowania dodać do niego nieco płynu (np. napoju roślinnego lub płynu). 

Pamiętaj, że przygotowane w domu smoothie należy spożyć tak szybko, jak to możliwe. Unikaj przechowywania go w lodówce, aby nie ryzykować zepsucia napoju ze świeżych składników. Dlatego najlepiej przygotowywać niewielkie porcje smoothie, które możesz skonsumować na bieżąco, albo sięgnąć po pyszne Smoothie z truskawek i malin — bez dodatku cukru o praktycznej objętości 270 ml. 

Smoothie z truskawek i malin

Czego nie łączyć w smoothie?

Na początku tego poradnika wspomnieliśmy, że nie każde połączenie składników w smoothie wpływa korzystnie na ludzki organizm. Pora przedstawić szczegóły tej informacji. Unikaj łączenia mleka z cytrusami, ponieważ kwasy owocowe mogą spowodować ścięcie się mleka, a spożycie takiego napoju grozi problemami żołądkowymi. Nie łącz również owoców i warzyw bogatych w skrobię (np. banany z marchewką), bo może to wywołać wzdęcia. 

Przeczytaj:

Pamiętaj, że połączenie nabiału z owocami o wysokiej zawartości cukru spowolni Twoje trawienie. Poza tym wapń z nabiału może osłabiać przyswajanie żelaza z zielonych warzyw, dlatego niezalecane jest łącznie w smoothie np. mleka i szpinaku. Aby uniknąć problemów trawiennych i maksymalnie wykorzystać prozdrowotne właściwości odpowiednio skomponowanego napoju, najlepiej sięgnąć po pyszne i zdrowe smoothie od Eterno. 

Loading...