Syrop malinowy — co warto o nim wiedzieć?

Syrop malinowy wspiera organizm w walce z sezonowymi infekcjami i nie tylko, a przy tym doskonale urozmaica smak napojów i potraw. Dlatego w tym poradniku opisujemy wszystkie jego właściwości oraz podpowiadamy, jak zrobić syrop z malin i na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
Najważniejsze informacje w skrócie:
- Syropy z malin to naturalne wsparcie odporności, które łagodzi objawy infekcji, wspomaga układ krążenia i trawienie, a przy tym doskonale smakuje.
- Domowy syrop z malin przygotujesz z trzech składników – malin, wody i cukru – a jego klarowność zależy od delikatnego przecedzenia soku.
- Warianty z imbirem, miodem czy cytryną wzbogacają właściwości zdrowotne syropu, czyniąc go jeszcze bardziej aromatycznym i funkcjonalnym.
- Wybierając syrop na zimę, postaw na prosty skład, brak sztucznych dodatków i certyfikowaną jakość, jak w przypadku produktów od Eterno.
Spis treści:
- Domowy syrop z malin — na co pomaga?
- Syrop z malin przepis. Jak zrobić syrop z malin?
- Syrop malinowy z pysznymi dodatkami
- Syrop z malin na zimę — jak kupić najlepszy?
- Syrop malinowy czy maliny w syropie — co wybrać?
Domowy syrop z malin — na co pomaga?
Domowy syrop z malin, podobnie jak wysokiej jakości syrop malinowy z miodem 500ml, jest bogaty w witaminę C, flawonoidy oraz kwas salicylowy. Dzięki tym składnikom syrop z malin wspiera układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą. Działa również przeciwzapalanie i przeciwgorączko, łagodząc objawy infekcji.
Przyjmowany regularnie przez dłuższy czas wspomaga układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i działając przeciwmiażdżycowo. Przez wysoką zawartość błonnika i pektyn poprawia także trawienie. A do tego po prostu pysznie smakuje zarówno z gorącą herbatą, jak i zimnymi napojami, naleśnikami czy innymi potrawami.
Syrop z malin przepis. Jak zrobić syrop z malin?
Najlepszy przepis na syrop z malin składa się tylko z trzech produktów:
- 500 g świeżych malin,
- 1 ½ szklanki wody,
- 100 g cukru (najlepiej brązowego).
Maliny trzeba delikatnie opłukać i umieścić w garnku z wodą, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż owoce się rozpadną. Potem należy przecedzić płyn przez drobne sitko.
Pro tip: nie odciskaj owoców, aby zachować klarowność syropu.
Do przecedzonego soku dodaj cukier i gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelej do uprzednio wygotowanych butelek lub słoiczków, szczelnie je zamknij i przechowuj w lodówce.
Przeczytaj:
Tak przygotowany, domowy syrop malinowy jest pysznym dodatkiem do herbaty i deserów. W zasadzie posiada tylko jedną wadę: z reguły kończy się akurat wtedy, gdy masz na niego największą ochotę lub któryś z domowników złapał przeziębienie. Na wypadek właśnie takich sytuacji warto kupić w Eterno pyszny syrop malinowy, który składem i procesem produkcji w niczym nie odbiega od tego domowego.
Syrop malinowy z pysznymi dodatkami
Syrop malinowy jest smaczny, ale nie wszyscy wiedzą, że występuje również z innymi, równie pysznymi dodatkami, które wzbogacają nie tylko jego smak, lecz także prozdrowotne właściwości.
Na przykład Syrop malinowy z imbirem o lekko pikantnym smaku działa rozgrzewająco. Jest idealny na chłodniejsze dni, podczas których wspomaga odporność i dodaje energii. Zwłaszcza ten dostępny w Eterno, który jest połączeniem prawdziwego soku z malin i ekstraktu z imbiru, dlatego posiada wszystkie właściwości tych naturalnych składników.
Klasyką gatunku jest natomiast Syrop malinowy z miodem, czyli naturalnym antybiotykiem. Nic więc dziwnego, że koi ból gardła i kaszel oraz doskonale wspiera odporność. Jego pyszny smak uwielbiają również dzieci.
Tymczasem ukłonem w stronę najlepszych tradycji jest Syrop malinowy ze spiżarni Babci Matyldy. Głęboki smak malin wzbogaciliśmy aromatycznym sokiem cytryny, tworząc idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty, naleśników, drinków oraz deserów.
Syrop z malin na zimę — jak kupić najlepszy?
Syrop z malin na zimę naszym zdaniem powinien obowiązkowo znaleźć się w każdej domowej spiżarce. Jeśli nie możesz przyrządzić go własnoręcznie, dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego zakupie, aby cieszyć się nie tylko słodkim, ale pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu napojów i dań.
Kluczowy jest prosty skład. Im mniej składników zawiera syrop z malin, tym lepszej jest jakości. Idealny syrop malinowy powinien zawierać co najmniej 50% soku z malin oraz cukier, dodany w charakterze naturalnego konserwantu (stąd jego wysoka zawartość w prawdziwym syropie malinowym). Nie powinien natomiast zawierać sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.
Pro tip: unikaj produktów, w których "malina" pojawia się tylko w nazwie, a faktycznie bazują one na aromatach i syropach glukozowo-fruktozowych.
Przeczytaj:
Warto szukać syropów certyfikowanych i ze specjalnymi oznaczeniami takimi jak np. certyfikaty jakości HACCP, ISO, oznaczenia Produkt Polski, Produkt ekologiczny. Ważny jest również proces produkcji syropu malinowego, który powinien być maksymalnie prosty i zbliżony do tradycyjnych metod jego przyrządzania. Pamiętaj, że właśnie w ten sposób powstaje Syrop malinowy od Eterno oraz niemalże wszystkie artykuły w naszym sklepie z prawdziwą żywnością.
Syrop malinowy czy maliny w syropie — co wybrać?
Jeżeli Ty również zastanawiasz się, co wybrać: syrop malinowy czy maliny w syropie, mamy dla Ciebie najlepsze rozwiązanie — kup oba te produkty. Syrop malinowy jest skoncentrowanym ekstraktem z malin i cukru o płynnej konsystencji, przez co świetnie rozpuszcza się w płynach.
Przeczytaj:
Natomiast maliny w syropie to deserowy klasyk. Aromatyczne, całe owoce zanurzone w słodkim syropie idealnie wzbogacają smak lodów, gofrów i naleśników, ale nadają się także do bezpośredniej konsumpcji. Czy w chłodny, jesienny wieczór może być coś bardziej malinowego? Już chyba tylko maliny z syropu polane malinowym sokiem!