Maliny w syropie na zimę — jak zrobić i zapasteryzować?

Aby zrobić maliny w syropie, dojrzałe, świeże owoce zasyp cukrem w słoiku i odstawić, aż puszczą sok. Następnie zlej go i zagotuj, tworząc syrop, którym z powrotem zalejesz owoce. Na koniec szczelnie zakręć słoiczek i poddaj go pasteryzacji. Z tego poradnika dowiesz się dokładnie, jak zrobić maliny w syropie na jesienne i zimowe dni oraz jak bezpiecznie przechowywać te specjały.
Skrót najważniejszych informacji:
- Do przygotowania malin w syropie użyj świeżych, dojrzałych owoców i zasyp je cukrem, by puściły sok, który potem zagotujesz i ponownie zalejesz nim owoce.
- Pasteryzacja jest niezbędna – chroni przetwory przed fermentacją i zapewnia ich trwałość przez całą zimę.
- Wekowanie polega na podgrzewaniu słoików w gorącej wodzie przez 15–30 minut (w zależności od wielkości).
- Jeśli nie masz malin, postaw na gotowe produkty z dobrym składem – bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Spis treści:
-
Jak zrobić maliny do słoików na zimę?
-
Jak długo gotujemy maliny w słoiku?
-
Czy maliny zasypane cukrem trzeba pasteryzować?
-
Jak zawekować słoiki z malinami?
-
Jak się robi maliny w syropie?
-
Jak zrobić domowy syrop z malin?
-
Jak długo pasteryzować maliny z cukrem?
- Jak przygotować maliny w syropie na zimę, gdy nie masz malin?
Jak zrobić maliny do słoików na zimę?
Maliny do słoików na zimę powinny być zebrane w suchy dzień. Muszą to być owoce dojrzałe i jędrne, najwyższej jakości. Przebierz je dokładnie i szybko opłucz zimną wodą, a potem pozostaw do osuszenia na papierowym ręczniku. Poniżej znajdziesz przepis na maliny do słoików na zimę:
Składniki:
1 kg malin
500 - 600 g cukru
Wykonanie:
-
Układaj maliny warstwami w słoiku, przesypując każdą warstwę cukrem.
-
Odstaw na kilka godzin (lub na noc), aż owoce puszczą sok.
-
Możesz zagotować sok oddzielnie, tworząc bardziej skoncentrowany syrop, a potem zalać nim owoce.
-
Zamknij słoiki i przejdź do pasteryzacji.
Jak długo gotujemy maliny w słoiku?
Aby zachować najwięcej aromatu i cennych składników, nie gotuj malin w słoikach. Wystarczy, że przesypiesz je cukrem, a gdy puszczą sok — zapasteryzujesz w ciągu 15 - 25 minut. Zabieg ten zakonserwuje zawartość słoiczków i skutecznie wydłuży przydatność do spożycia Twoich wyrobów.
Przeczytaj:
Czy maliny zasypane cukrem trzeba pasteryzować?
Tak. Chociaż cukier działa konserwująco, maliny i ich sok bardzo łatwo fermentują, dlatego wszelkie przetwory z nimi należy pasteryzować. Zwłaszcza jeśli planujesz przechowywać słoiki przez kilka miesięcy. Bez pasteryzacji mogą pojawić się oznaki fermentacji: wieczko może być wypukłe, przy jego otwieraniu będzie słyszalny syk, zawartość słoika będzie się pienić, a w skrajnym wypadku może także wypłynąć ze słoika.
Jak zawekować słoiki z malinami?
Wekowanie, to pasteryzacja, która polega na podgrzewaniu zamkniętych słoików w gorącej wodzie. Umieść słoiki w garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do ¾ ich wysokości i gotuj 20 minut od momentu wrzenia.
Przeczytaj:
Po pasteryzacji odstaw je do góry dnem do ostygnięcia. Wysoka temperatura podczas wekowania likwiduje mikroorganizmy, w tym bakterie i drożdże, odpowiedzialne za psucie się produktów i fermentację.
Jak się robi maliny w syropie?
Maliny w syropie robi się w sposób opisany na początku tego poradnika. Alternatywnie możesz ułożyć owoce w słoiku i zalać je gęstym syropem cukrowym. Aby go otrzymać, zagotuj cukier z niewielką ilością wody, aż powstanie gęsty syrop. Po zalaniu nim owoców zakręć mocno słoiczki i poddaj je pasteryzacji.
Jak zrobić domowy syrop z malin?
Przygotowanie domowego syropu z malin wymaga nieco więcej pracy. Do 1 kg owoców dodaj 600 - 700 g cukru i całość gotuj przez ok. 10 minut, aż owoce zamienią się w gęstą papkę. Następnie przecedź ją przez gęste sitko lub gazę (ostrożnie, bo masa jest gorąca). Uzyskany syrop zagotuj i przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków. Zakręć je szczelnie i pozostaw do ostygnięcia w pozycji dnem do góry.
Przed ponownym zagotowaniem syropu z malin możesz go przefiltrować, jeśli zależy Ci na klarownym produkcie. Znacznie jednak wydłuży to cały proces i spowoduje duże straty, dlatego radzimy pominąć ten krok i cieszyć się mętnym, aromatycznym syropem z malin domowej produkcji.
Przeczytaj:
Jak długo pasteryzować maliny z cukrem?
Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików:
- słoiki 200–300 ml: 15–20 minut,
- słoiki 500 ml: 20–25 minut,
- słoiki 1 l: 25–30 minut.
Zawsze mierz czas od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji postaw słoiki do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Jak przygotować maliny w syropie na zimę, gdy nie masz malin?
Jeśli nie możesz samodzielnie malin w syropie na zimę, najlepszym rozwiązaniem jest zakup ich w sklepie ze zdrową żywnością. Na przykład w Eterno znajdziesz maliny w syropie wykonane według tradycyjnej receptury wyłącznie z owoców i cukru, bez żadnych polepszaczy smaku, sztucznych dodatków i konserwantów.